Home » Seminarii medicale (HU) » 1. A Táplálkozás Hatása A Metabólikus Szindrómára (39 perc)

1. A Táplálkozás Hatása A Metabólikus Szindrómára (39 perc)

ÉletmódTerápia Szemináriumok | Az Életmódváltás Fejben Kezdődik.

Dr. Sorin Moroșan, belgyógyász szakorvos napjaink legégetőbb egészségügyi problémáit és azok életmódbeli összefüggéseit veszi górcső alá.
Tekintsd meg az alábbi sorozat ELSŐ VIDEÓSZEMINÁRIUMát az alábbiakban!

1.  Táplálkozás Hatása A Metabólikus Szindrómára (39 perc) (VIDEO)

A fenti VIDEÓSZEMINÁRIUM szövege:

Napjainkban a metabolikus szindróma a leggyakoribb kórkép, amely több, különösen agresszív betegséget ölel fel, és nem csak a májra és hasnyálmirigyre, hanem ahogy korábban említettem, az agyra gyakorolt hatása is aggodalomra ad okot. Ebből kifolyólag pedig megjelenik az ítélő- és elemzőképesség, különbségtétel és akaraterő gyengülése. Hogyan definiálhatjuka a metabolikus szindrómát? A szakértők nemzetközi szinten meghatároztak 5 tényezőt, amelyek közül ha bármely 3 jelen van, akkor metabolikus szindrómáról beszélünk. Mi is ez az 5 tényező?

Először is, látni fogjuk, mennyire veszélyes a májban és hasnyálmirigyben lerakódott zsír. A bőr alatti zsír is, ha nagy mennyiségű, terhet jelent a szervezet számára, de a legkárosabb a májbeli és hasnyálmirigybeli zsír, és az, ami az erek és a szív körül rakódik le. Tehát belül, a hasüreg belsejében.

Amikor a trigliceridszint 1,7 mmol/l fölé emelkedik, ez a metabolikus szindróma egyik tényezője. Mennyinek kell lennie a normálértéknek? 1,7 mmol/l alatt. Vagy, figyelem, ha a triglicerid érték jó azért, mert trigliceridcsökkentő gyógyszeres kezelés áll fenn, leggyakrabban Lipanthyl típusú. Tehát, ha jelen van a Lipanthyl-kezelés, akkor még egy tényező fennáll.

A harmadik tényező a HDL koleszterin. Milyen ez, jó vagy rossz? Jó. Tehát, mikor a jó koleszterin értéke túl alacsony. Mennyinek kellene lennie a jó koleszterinnek? Férfiaknál 1,3 mmol/l és nőknél 1,55 mmol/l felett. Ha nagyon alacsony a HDL koleszterin 0,9 mmol/l alá sűjjed ez metabolikus szinrómai elem.

A negyedik tényező a magas vérnyomás, vagyis a 130/85 Hgmm-nél nagyobb nyugalmi helyzetben mért érték. Mit is jelent ez? Először is ülve, pár perces pihenő után mérünk. Az alany nem fogyasztott kávét, alkoholt, nem dohányzott, nem veszekedett, ami miatt…ideges, izgatott lenne. Tehát érzelmileg is lehetőleg nyugodt állapotban legyen. Ha ilyen körülmények között a vérnyomás 130/85-nél magasabb, akkor az metaboliks szindrómára utal. Vagy ha a vérnyomás gyógyszeres kezelés miatt jó. Mert ha nem venné be, a Noliprel-t vagy, amit szed, Concort és így tovább, akkor azonnal felmenne a vérnyomás. Tehát ez a negyedik.

Az ötödik tényező pedig a vércukorszint, a glükóz szintje a vérben. Ennek reggel éhgyomorra mért értéke, ha nagyobb, mint 5,6 mmol/l, akkor metabolikus szindróma-elem. Vagy ugyanígy, ha a vércukorszint jó, de jelen van a metformin vagy a diaprel, akkor szintén.

Mit mondtunk, mi a szabály? 3 az ötből, ugye? Mit mondanak, nehéz felállítani a metabolikus szindróma diagnózisát? Sokaknál önök közül nemcsak hármat, de 4-et vagy mind az ötöt megtaláltam. Mit jegyezzünk meg? A metabolikus szindróma olyan, mint egy nagy jéghegy. Ami a víz felett látszik, elhanyagolhatóan kicsi rész ahhoz képest, ami a víz alatt van. Tehát, amikor a viszgálatok során kiderül, hogy magas a triglicerid- vagy vércukorszintünk, vérnyomásunk, s így tovább, vegyük észre, hogy ez csak a jéghegy csúcsa. Alatta káros folyamatok forrnak, amik idővel nagyon rombolóakká válnak a szövetekre, elsősorban az agy szöveteire.Hogy is nézne ki ez a jéghegy az aktuális kutatások alapján, ha figyelembe vesszük a még nem látszó részt? A beteg mivel, nem fáj semmije valószínűleg Dél-kelet Európa legegészségesebb emberének érzi magát, nem zavarja, nem fáj semmi. A jéghegy elég nagy. A cukorbetegség kialakulása mellett, ami egyéretelmű, főleg a 2-es típusú cukorbetegsés, amiről holnap fogunk beszélni; a magas vérnyomás – csak Romániában, körülbelül a felnőtt lakosság fele rendelkezik magas vérnyomással. Látjuk majd, hogyan alakul ki az érelmeszesedés, főleg a szív ereiben, a koronáriákban és az agyi erekben, de nemcsak ott. Az endothél réteg, az érfal sínylődik és megbetegszik a legfontosabb részeken.

Tehát a az agyi artériák és a retinák erei melett – látjuk majd, milyen jól látszik a nyaki verőéren, meg is lehet mérni a plakkok zsírtartalmát egy Doppler-vizsgálattal. Leggyakoribb a koronáriakon, de vese és a láb ereiben is, de nem csak ott. Azoknál az ereknék is megjelenik, amik az ízületeket, csontokat táplálják, ezért van, hogy a csontritkulás felgyorsul azoknál, akiknek az erei beszűkülnek, mert a csont egyre gyérebben táplált, és a szerkezete egyszerűen összeomlik. A policisztás petefészek, ami szintén nagyon gyakori probléma, legtöbbször szintén a metabolikus szindróma miatt alakul ki, pont ezért kezelik sokszor metforminnal. Az elzsírosodott máj – látjuk mindjárt – jelenti a tengelyét tulajdonképpen az egész gépezetnek. Például a prosztatamegnagyobbodás, az 50-60 év feletti férfiak nagy drámája. A prosztatamegnagyobbodás folyamatához is jelentősen hozzájárul a metabolikus szindróma. A mellrák, vastagbélrák, prosztatarák, tehát a leggyakoribb rákformák kockázatát is növeli a metabolikus szindróma. Persze nem ez az egyetlen ok, jelen van a genetikai tényező, hormonális hatások, mérgező hatások, de a metabolikus szindrómai is nagyon fontos szerepet játszik ebben az összetett kórképben.

Alvási apnoe szindróma. Mit jelent az alvási apnoe? Megszakítás, tehát nem átlagos horkolás, hanem olyan, ahol rendszeresen kimarad a légzés. Legtöbbször az érintett személy ezt észre sem veszi, a partner nézi, hogy horkol, és egyszer csak megáll a horkolás, lehet, hogy először bepánikol. Mi is történik? Ez volt az utolsó horkantás, és mikor éppen megbökné, látja, hogy még erőlködik, és újra szuszogni kezd. A probléma csak az, hogy ezekben a légzéskimaradásokban az agy idegsejtjei károsodnak, és ha ezt a problémát nem kezelik, akkor a statisztikák alapján a neurokognitív zavarok, mint az élen járó Alzheimer kór, vagy az azt követő agyérelmeszesedésből következő demencia és egyéb szellemi leépülés egyre fiatalabb korban fog megjelenni. Tehát e kimaradásokkor felépő oxigénhiány gyorsíja a neurokognitív zavarok kialaulását, ide értve a memorizálási, koncentrálási nehézségeket, a napi teendők ellátásának megnehezedését, látási és életminőségbeli zavarokat.

Ha listát készítenénk róla, mire is vágyunk az életben, ez biztos az utolsó helyen szerepelne. Nem tudok ennél rosszabbat elképzelni. Ha gyanítja, hogy ebben szenved, valaki megjegyezte, hogy alvás közben hosszú ideig nem vett levegőt, legbölcsebb dolog, ha felkeres egy szakértő orvost. Általában a tüdőgyógyászati osztályokon vannak alváslaboratóriumok, ahol a páciens ott alszik egy éjszakát, mialatt rögzítenek bizonyos paramétereket. Ezeket számítógéppel kiértékelik, és reggelre elég pontos diagnózist lehet felállítani. Ha kiderül, hogy valaki ebben szenved, vannak kezelési módok, amellett, amiről beszélünk majd a metabolikus szindróma kapcsán, ami alapvető lehet, például oxigénkészülék használata alváskor. Nagyon hasznos, itt is voltak olyan páciensek, akik használnak ilyesmit alváshoz, és elmondták, hogy nagyot javított az életminőségükön. Miért? Azelőtt, hogy használta volna a készüléket, mivel az agy oxigénellátása gyér volt, állandóan felébredt, ami ugyan nem volt tudatos, de megszakította az alvási ciklust. Emiatt nem pihentető az alvás, a szervezet éhezik a pihenés után, és ahogy leül, a szevezet kihasználja ezt a nyugodt állapotot, hogy behozza az éjjel felhalmozott lemaradást, és rögötn elalszik. Ő nem akar, nem szándékosan teszi ezt, de egyszerűen nem bírja, a teste ki akarja használni ezeket a pillanatokat amíg ül, hogy kompenzáljon. Nagyon súlyos dolog, amikor ez a volán mögött ülve történik meg. Ez az egyik leggyakoribb oka a volánnál való elszenderülésnek, és baleseteknek, főleg az autópályán. Komoly problémáról van tehát szó, tehát ha gyanítjuk, hogy minket is érint, kérjünk beutalót a háziorvosunktól egy szakértőhöz kvizsgálásra.

És nem utolsó sorban a húgysav szint emelkedése is egy tényező. A húgysav magas szintje gyakori probléma, ami hajlamosít a köszvényre, amikor elkezd kikristályosodni az ízültekben, vagy urátként vesekövet képez.

Tehát a jéghegy meglehetősen nagy és gyakorlatilag a leggyakoribb kórképet jelenti. Hogy jobban megértsük a metabolikus szindróma kialakulását, idézzük fel, hogyan működik egy sejt. Trilliónyi ideg-, izom-, csont- s hámsejtünk van. Különböző a formájuk és a szerepük, de vannak közös jellemzőik. Minden sejtben intenzív tevékenység zajlik, másodpercenként kémiai reakciók ezrei. Kis üzemek ezek, amik non-stop dolgoznak 24 órában, hogy fehérjéket, zsírokat és más szükséges vegyületeket gyártsanak, a szervek, szövetek és közvetve az egész szervezet működéséhez. Minden szigorúan szabályozott a DNS-ben tárolt információk alapján, és a szintetizált termékek becsomagolva útjukra bocsátódnak, vagyis a vérbe és a nyirokba. És azokon keresztül jut el oda, ahol szükség van rá. Mivel ez a folayamat annyira összetett és intenzív, folyamatos ellátásra és energiára van szüksége. Itt vannak az energetikai központok, a mitokondriumok, maleyek elégetik a glükózt, és energiává alakítják, ami a gondolkodás vagy mozgás során kerül felhasználásra. Edzünk a konditeremben, vagy az anyagcsere folyamatok során. Ehhez elengedhetetlen, hogy a trilliónyi sejt mindegyike a fejünk búbjától a kislábujjunkig megfelelő mennyiségű oxigénhez és tápanyagokhoz jusson, mint glükóz, zsírok vagy lipidek, fehérjék, víz, vitaminok és ásványi anyagok. Hogyan jut el mindez az összes sejthez a fejünk tetejétől a kislábujjunkig? Főerek, mellékerek és hajszálerek hatalmas hálózatán kresztül, amelyek mindezt elszállítják az összes sejthez szükségéhez mérten, és ugyanakkor meg is tisztítják őket az anyagcsere-melléktermékeiktől. Minden sejt élete ettől a folyamatos cserétől függ. Kap és ad. Mi történne, ha megszakadna a vérkeringés? Ha mondjuk itt kialakul egy rög, és a vér nem mér el ide. Mi történik ezekkel a sjetekkel? Meghalnak. Ez a szívinfarktus vagy agyvérzés tragédiája. Elzárul egy artéria, és a szív vagy az agy egy részéhez már nem jut vér, így a sejtek nem kapnak oxigént, tápanyagokat, azt amire szükségük lenne a megfelelő működéshez. Mert a megfelelő mennyiségű oxigén mellett a sejtek számára elengedhetetlen a megfelelő táplálék, legyen kiegyensúlyozott elegendő energiával a mitokondriumok számára, de legyenek meg benne az építőanyagok is. Tehát szénhidrátok, fehérjék és zsírok is. Ehhez az étrendünkben lennie kell teljes kiőrlésű gabonaféléknek, amelyek a szénhidrátok legfontosabb forrásai, de sok más tápanyagot is tartalmaznak. Reggel jó ha gabonaféléket fogyasztunk gyümölccsel, magvakkal és diófélékkel. A diófélék és magvak az értékes zsírsavak legfontosabb forrásai, nemcsak az agynak, hanem látni fogjuk, hogy a máj és a többi szövet számára is. Ebédnél pedig fogyasszuk a gabonafélék változatos fajtáit, ne csak egyfélét, hüvelyes zöldségekkel. Mik is a hüvelyes zöldségek? Bab, lencse, csicseri borsó, szója és így tovább. Ezek a leggazdagabb fehérjeforrások, a fehérje mellett pedig ásványi anyagokat is tartalmaznak. A zöldségek, később látni fogjuk, mennyire fontosak, főleg amikor a vékonybél baktériumflórájáról beszélünk majd. Meglátják mennyire fontosak a zöldségek. Ugyanígy a diófélék és a magok is.

Tehát nagyon fontos, hogy az étrendünk kiegyensúlyozott legyen eszerint a séma szerint. Eddig elengedhetetlen, hogy naponta fogyasszunk mindenből. Olajat, tejterméket, tojást és cukortartalmú édességeket nem szükséges fogyasztanunk, de ha fogyansztunk belőlük, nagyon figyeljünk, mennyit, hogyan és mikor. Tehát kötelező innentől ideáig. Ez kielégíti szervezetünk sejtjeinek energetikai és szerkezeti szükségleteit.

A nagy probléma, hogy a modern étrendben nagyjából fejre állt a piramis, sajnos mára gyerekeknél is. Így van? Mi az alap? Ami itt van, az az alap, a többiből pedig olyan kevés van, mintha csak fűszerek lennének. Ugye? A modern étrend jellemzője tehát, hogy az élelmiszerek rendkívül finomítottak és feldolgozottak, ezért kalóriában nagyon gazdagok, kis mennyiségben rengeteg kalóriát tartalmaznak.

Egy McDonald’s-os menü könnyen eléri az 1500 kalóriát, de ha akarunk 3000 kalóriást is összeállíthatunk. Legtöbbünk számára az 1500 kalória az egész napra szükséges energiát jelenti. Ha az illető csak uzsonnára megeszik 1500 kalóriát, ha a főétkezésre késő este kerül sor, amikor hazaér, akkor mennyi lesz a napi bevitt mennyiség? Leglább kétszeres a szervezet szükségletéhez képest. Emellett az anyagcsere is, milyen az égetés? Nem nagyon van, mert nem igazán mozgunk, így van? Reggel a házból a kocsiba, a kocsiból az irodába, 8-10-12 óra, amennyi kell. Onnan vissza az autóba, és onnan… Tehát a felhasznált energia nagyon kevés, és mindennap felhalmozódik egy kalóriatöbblet, ami nem kerül elégetésre. Mit tesz ezzel a szervezet? „Lerakódik.” Hogyan? Zsír formájában. Zsírként raktározza, trigliceridekként. Így lehetséges, hogy ahogy láttuk a metabolikus szindróma egyik jellegzetessége az emelkedett trigliceridszint, főleg, ha a program nagyon szoros, stresszes, feszült, ami legtöbbször a rendszeresség felborulását vonja maga után. Sok páciens mondja nekem: „nincs időm reggelizni, amennyi teendőm van reggel, ez az utolsó, amire gondolok” Ebédkor rágcsál valamit, cserébe este bepótol mindent. Ez a fajta életritmus emeli a trigliceridszintet, fóleg ha ehhez még hózzáadódik az alkoholfogyasztás is, nem feltétlenül nagy mennyiségben, de rendszeresen. És a statisztikák szerint Románia vezető helyen áll az Európai Unióban, ami az egy főre jutó alkoholfogyasztást, és az alkoholfogyasztásból következő megbetegedéseket illeti. Tehát mindezen összetevők együtt, modern étrend, gyorsételek, finomított, feldolgozott magas kalóriataratalmú, cukordús fogások. Jelenleg az egészségünkre nézve legagresszívabb élelmiszerek a cukor és az állati zsírok. Ezek közül is a felvágottak a lehető legrosszabbak, azoknál károsabbat nehéz lenne elképzelni. Azután minden, ami hús, zsíros sajtok, feldolgozott élelmiszerek, mozgáshiánnyal, rendszertelen napirenddel, késői lefekvéssel és még alkohol fogyasztással eggyűtt…

A trigliceridszint egyre nő, 1,7 helyett dupla, tripla értékek. Volt, hogy 1,7 mmol/l helyett 11-et vagy akár 17-et találtunk. De tudják, hogy nézett ki az a vér? Már a vérvételnél olyan sűrű volt a vére, hogy alig folyt át a tűn, és amikor lecentrifugáltuk, hogy leülepítsük a vörös vértesteket, és a tetején megmaradjon a szérum… Általában egy egészséges embernél a szérum valami nagyon folyékony , sárgás folyadék. Nála, tudják, hogy nézett ki? Mintha tegyük fel valaki egy zsíros húslevest főz, és beteszi a hűtőbe, másnap reggelre egy vastag zsírréteg lesz rajta, amit szét kell törni a merőkanállal. Körülbelül ilyen volt nála is, egy zsírréteg maradt a kémcsőben, amit fel kellett higítanunk, hogy dolgozni tudjunk vele, mert a pipetták, amiket használunk, nagyon vékonyak, szűk nyílással.

Ebben a helyzetben a szervezetnek nincs más választása, mint hogy elraktározza a triglicerideket egyre növekvő zsírsejtekben, a gyerekeknél ezek száma is nő, és következésképpen, nő a zsírszövet mennyisége, egyre kevesebb a vér és oxigén aránya, és fokozódik a gyulladás.

Itt csak a legfontosabb dolgokat emeltem ki, ezek bonyolult folyamatok és a következő napokban látni fogjuk, milyen hatással vannak a cukorbetegség, érelmeszesedés kialakulására és a neurokognitív zavarok megjelenésére.

A máj az egyik legnagyobb vesztese ennek az együttesnek. Így néz ki egy egészséges máj, mikroszkóp alatt pedig így kellene kinéznie. Itt vannak a májsejtek, a fekete pontok, amiket látunk, a sejtmagok, ahol az információ tárolódik, a DNS. Ezzel szemben, hogy néz ki ez? Nagyobb és sárgásabb, ugye? Miért? Ha belenézünk a mikroszkópba fehér foltokat látunk, amik a felgyülemlett zsírt jelentik, hol is? A sejtek között. Megjegyezzük ezt a képet? Mert ez valami nagyon fontosat mond, a zsírmáj nem a máj körül felhalmozódott zsírréteget jelent, hanem olyan zsír, ami a szerkezetbe épült, a sejtek közé. Minden esetben, amikor a sejtek közé épül, tragikus a helyzet. A máj a szervezet nagy anyagcsere üzeme. Minden étel, amit megeszünk, és felszívódik a bélfalon keresztül a vérbe, a vérárammal először a májba jut, ahol az átalakítja, előkészíti a szervezetünk anyagcsere-szükségleteinek megfelelően. Működése elengedhetetlen az egészségünkhöz. De amikor az anyagcsere üzemet elborítja a zsír, gondoljuk, hogyan tud dolgozni. Nagyon nehezen. Nagyon nagyon nehezen. Mert ezen zsírok jelenléte, ha időközben nem kerül sor megfelelő kezelésre megfojtja a májsejteket, és ők haláltusájukban végül elpusztulnak és a vérbe ürülnek, és ez meglátszik majd a véreredményeken is. És az orvos felhívja a figyelmünket, hogy megnőttek a GPT és transzamináz értékek, amik gyulladásos folyamatok esetén szoktak. És végtére is, mit akar ezzel mondani a doktor?

Hogy a betegség halad előre, nem egyszerűen a szerkezetben felgyűlő zsírról van szó, hanem a szteatózisból, amikor a zsír megtámadja a szövetet, májgyulladásba csap át, amikor a zsírok megfojtják a sejteket, ők gyulladásba kerülnek, elpusztulnak, és ezt a nekrózist a máj átalakulása követi, egyfajta hegképződés, amikor rost-szalagok képződnek, amik végül cirrózishoz vezetnek.

Nagyon gyakran a kezeletlen Hepatitis B vagy C vírus is ezt eredményezi, de egyre gyakoribb ez az ok. És ez a cirrózis, a szakértők elmondása szerint a rossz indulatú rákos sejtek megjelenésének is elsődleges oka a májban. Észak-Amerikában, a fent említett úton kialakult cirrózis, amit itt látunk, a leggyakoribb oka a májátültetéseknek. Tehát a legtöbb májátültetés oka szteatózissal kezdődik, majd májgyulladáson át cirrózisba torkollik.

Mit tehetünk zsírmáj esetén?

Elsősorban értékes élemiszerekre van szükségünk, amik elősegítik a májszövet regenerálódását. Azután megfelelő testmozgásra, hogy serkentsük az anyagcserét, azáltal a zsírok elégetését, amik a felhalmozódtak a májban. Az alkohol kerülése nagyon fontos az azt fogyasztóknak, nem feltétlenül nagy mennyiségre kell gondolni, de rendszerességre, mint a franciáknál. Látjuk a franciák verik a mellüket: mi, mivel rendszeresen megiszunk egy pohár vörösbort, milyen jól állunk az érelmeszesedés kapcsán, még a szomszéd németeknél is jobban. Csak azt felejtik el hozzátenni, hogy amellett, hogy jobban állnak az érelmeszesedéssel, világelsők a zsírmáj és cirrózis tekintetében, ami abból következik. Így nem tudom mire olyan büszkék, ha csak felcserélték egyiket a másikkal..

Rendszeres étkezési és pihenési program rendkívül fontos, tanulmányok mutatják, hogy minél később fekszünk le, annál könnyebben zsírosodik a májunk.

Továbbá léteznek májvédő gyógynövények.

Mik a máj számára értékes élelmiszerek?

Elsősorban az omega-3 típusú zsírsavak. Méghozzá növényi forrásból a legelőnyösebbek a májnak. Az omega-3 zsírsavak leggazdagabb forrása a lenmag, de ahhoz, hogy a szervezet megfelelően fel tudja dolgozni ezeket a zsírsavakat, le kell darálnunk, ezért van itt is a reggelinél darált formában. Emellett a diófélék is nagyon jó forrásai az omega-3 zsírsavaknak, sőt a szójában és a chia magban is van omega-3, de tudnunk kell, hogy a lenmag mindnél jobb, mert az omega 3 mellett nagyon értékes antioxidánsokat is tartalmaz, amik támogatják a májsejteket, mint például a lignánok.

Szükségünk van antioxidánsokra. Az antioxidánsok leggazdagabb forrásai, különösen a máj számára, az erdei gyümölcsök: áfonya, szeder, málna, homoktövis, ha tudnánk milyen értékes. Tanulmányok mutatják, hogy milyen jótékony hatású zsírmáj esetén is. De ugyanígy a citrusfélék és az alma is, csak ne hámozzuk meg őket. Jól mossuk meg őket, akár egy kis ecettel is, hogy megszabaduljunk a héjon lévő kezelőszerektől. Ha meghámozzuk, elveszítjük az antioxidánsok nagy részét, ezt jegyezzük meg! A betain nagyon értékes a máj számára, megtaláljuk a spenótban, céklában, brokkoliban. E vitamin: sokkal jobb ha az E vitamin szükségletünket nem kapszulákból fedezzük, hanem együnk különböző magvakat, mandulát. Amikor megkapják majd az étrendi ajánlást, amit kiszámítunk mindenkinek Önök közül, látják majd miből mennyit kell fogyasztani naponta a szükségletek kielégítéséhez.

Kurkuma, hallotunk a kurkumáról, erről a sárga porról, ugye? Nagyon előnyös a májnak, ugyanígy a fekete kömény vagy nigellamag, feketemag, parasztbors is. Mi ezt kurkumával együtt kapszulákban használjuk. Nagyon értékes. Jelen esetben a májnak is, sok más mellett, mint az agyműködés vagy az ízületek.

A gyógynövények közül a legjobb a máriatövis, ami a Sylimarinban is van, mi egy német cég készítményét, a Lagosa-t használjuk. Olyan módon állítják elő, hogy sokkal hatékonyabban szívódik fel a vékonybélből a vérbe. Gyermekláncfűből vannak, akik tavasszal salátát készítenek, amíg még zsengék a levelek, igazi gyógyír a máj és az epe számára. Hasonlóképpen az articsóka, cickafarkfű, vérehulló fecskefű és az édesgyökér is. Tehát ezek voltak a legértékesebb élelmiszerek és gyógynövények. Nem mondom, hogy csak ezek, de a kutatásokban ezeket találjuk leginkább. És amikor az ultrahangra kerül sor, merthogy mindannyian jönnek majd hozzám hasi ultrahang vizsgálatra, és zsírmájat találunk, jusson eszükbe ez a lista, és építsék be ezeket az ételeket mindinkább az étrendjükbe. Tehát azokat az élelmiszereket, amik elzsírosítják és annyi kárt tesznek a májban, helyettesítsük jótékony hatásúakkal, helyreállító kúraként. Köszönöm a figyelmet, holnap ugyanebben az időben találkozunk, és megnézzük milyen hatással van a zsírmáj a szénhidrát-anyagcserére, hogyan alakul ki a cukorbetegség.

Szép napot kívánok!

Comments are closed.