Home » Seminarii medicale (HU) » 2. Hogyan Alakul Ki a Cukorbetegség? (34perc)

2. Hogyan Alakul Ki a Cukorbetegség? (34perc)

ÉletmódTerápia Szemináriumok | Az Életmódváltás Fejben Kezdődik.

Dr. Sorin Moroșan, belgyógyász szakorvos napjaink legégetőbb egészségügyi problémáit és azok életmódbeli összefüggéseit veszi górcső alá.
Tekintsd meg az alábbi sorozat  MÁSODIK VIDEÓSZEMINÁRIUMát az alábbiakban!

2. Hogyan Alakul Ki a Cukorbetegség? (34perc) (VIDEO)

A fenti VIDEÓSZEMINÁRIUM szövege:

Még egy lépést továbbmegyünk, tegnap láttuk, hogy alakul ki a metabolikus szindróma, és azt is hogy a metabolikus szindróma egyik fontos ága a cukorbetegség. Miért is fontos megértenünk a cukorbetegséget, még akkor is ha történetesen esetünkben még nem áll fenn a betegség? Látnunk kell, hogy a 2-es típusú cukorbetegség megjelenésének gyakorisága megduplázódott az elmúlt 10-15 évben. Gyorsan előretörő betegségről beszélünk, ami egyre fiatalabb korban jelenik meg. Amikor én jártam egyetemre, azt tanultam, hogy a gyakori 2-es típusú diabétesz 40 éves kor felett jelenik meg, és időskori cukorbetegségnek nevezték. Mára 20 éves kor alatt is találkoztam ilyen esetekkel. Igen, gyerekeknél ez általában 1-es típusú diabétesz, de serdülőknél megjelenik a 2-es típusú is. E betegség jellegzetes szövődményei nagyban rontják az életminőséget. Ahogy egyesek mondják, nagyon csalóka betegség, mert egy csendes lappangással kezdődik, de amikor megjelennek a komplikációk, azokat a fájdalmakat az ellenségünknek sem kívánnánk. Legfájdalmasabb a kognitív funkciókat érintő károsodás. Egyre több tanulmány mutat ki összefüggést a cukorbetegség előrehaladása – főleg ha rosszul kezelt – és idegrendszeri, gondolkodásbeli zavarok megjelenése között. Ugyanakkor az életmód gyökeres megváltoztatása megállítja a betegség súlyosbodását, és a szövődmények visszafordításához is vezethet. Attól függően, melyik fázisban változtatunk, a javulás radikális lehet.

Ahhoz, hogy megértsük a cukorbetegséget, idézzük fel egy kicsit a szénhidrátokat. Ezek jelentik a legjobb energiaforrást a sejtek számára. Minden feladatukhoz a sejtek kicsi hőközpontokból, mitokondriumokból nyerik az energiát, és ezek a mitokondriumok glükózzal működnek a legjobban. Az agy kizárólag glükózt használ energiaforrásként. Tegnap beszéltünk arrol, hogy a glükóz legjobb forrása nem a cukor, hanem a teljes kiőrlésű gabonák, gyümölcsök és zöldségek. Mikor ezeket fogyasztjuk, ezek az emésztőcsatornába jutnak, majd a gyomorban megőrlődnek és végül a vékonybélbe kerülnek. Itt érkeznek az enzimek, amik ollókként működve, felvágják a hosszú láncú poliszacharidokat(pl.a keményítő) egyszerű glükóz-egységekre, amelyek felszívódnak. Ezek a glükóz-egységek a vékonybélből szívódnak fel a bélbolyhokban lévő hajszálereken keresztül, és mi fog történni a vér cukorkoncentrációjával? Megnövekedik. Ha éhgyomorra a vércukorszintnek 5 mmol/l alatt kell lennie, akkor most evés után, végbement ez az emésztési és felszívódási folyamat, megemelkedik a vércukorszint, és ez a cukorral telített vér a májba jut, ahol folytatódik az emésztés. A cukornak végül be kell jutnia a sejtek belsejébe. Itt egy sejt rajzát láthatjuk. A sejt belsejében vannak a mitokondriumok, amik elégetik a glükózt, energiává alakítva azt. A problémát az jelenti, hogy hogyan jut a glükóz a vérből a sejtbe, ehhez ugyanis át kell lépnie a sejtfalon. Ha a sejtfal egy kis részét nagy felbontású mikroszkóp alá helyezzük, látjuk a szerkezetét, , látjuk, hogy egy kettős foszfolipidréteg alkotja. Ezek a zsírsavak, ez a kettős réteg átjárhatatlan a glükóz számára, mint ahogy a víz lepereg az esőkabátról. Akkor hogyan fog bejutni a cukor a vérből a sejtbe?

Isten csodálatos módon teremtett meg bennünket, és ebbe a kettős lipidrétegbe helyenként fehérjéket helyezett. Ezek a fehérjék összekötő csatornaként funkcionálnak a sejt belseje és külseje között. Ezek olyan receptorok, amik felvesznek bizonyos vegyületeket a vérből és beviszik őket a sejtbe vagy fordítva. Legtöbbször így, ugye? Így aztán léteznek szakosodott receptorok, amik felveszik a glükózt a vérből, és beviszik a sejt belsejébe. Főleg az izmokban, ez egy szigorúan szabályozott folyamat. Alapállapotban ezek a receptorok zárt ajtókhoz hasonlítanak. Ki nyitja ki őket? Szükségünk van egy kulcsra. Mi is történik? Étkezés után történik az emésztés, felszívódás, nő a vércukorszint ami 5 majd 5,5-6-6,5mmol/l fölé emelkedik. Ez a vércukorszint emelkedés serkenti a hasnyálmirigyben szigetszerűen elhelyezkedő hormontermelő béta-sejteket. Az általuk termelt hormon az inzulin, egy fehérje, ami kulcsként működik, a sejthez érve aktiválja a receptorokat, hogy zárt állapotból nyitottra váltsanak. Így a glükóz bejuthat a sejtek belsejébe. Körülbelül ez történik most bennünk (akik reggeliztünk). A hasnyálmirigy inzulint bocsát a vérbe, a kulcsot, hogy kinyissa a receptorokat, az ajtókat, és a cukor a sejtekbe juthasson ott, ahol szükség van rá. Elraktározódhat vagy elégetésre kerül és enregiát ad. Ha a glükóz bejut a sejtekbe, mi fog történni a vér cukorkoncentrációjával? Elkezd csökkeni. Evés után még körülbelül 2 órán keresztül emelkedik. Ha 7:30-kor fejeztük be az evést, 9:30-ig folyamatosan nő, de mivel időközben a hasnyálmirigy teljes gőzzel dolgozik, küldi az inzulint, ami nyitja az ajtókat, és a glükóz folyamatosan belép a sejtekbe, így a grafikon miután egy csúcspontra ér, 2 óra elteltével a vércukorszint elkezd csökkeni, mert a sejtek felvették, amíg újra 5 mmol/l alá ér. Amikor eléri az 5 mmol/l koncentrációját, a hasnyálmirigy abbahagyja az inzulintermelést és a még vérben lévő inzulin eltűnik, feldolgozásra kerül, és az ajtók visszazáródnak.

A vérben tehát marad valamennyi glükóz, körülbelül 3,5-5 mmol/l. Vajon miért van szükség erre? Hogy tartalékot képezzen az agy számára. Az agy csak glükózt tud felhasználni. Ha a vércukorszint túlságosan lecsökken, az agynak nincs energiája, ekkor gyengének, szédültnek érezzük magunkat, vagy összesünk. Ezt nevezzük hipoglikémiás állapotnak. A hipo csökkentet jelent.

Tehát körülbelül így néz ki az egészséges glükózanyagcsere.

Amikor a vércukorszint nagyon leesik, a hasnyálmirigy egy másik hormont választ ki, most az alfa-sejtek által, amelyet glükagonnak nevezünk. A glükagon felszabadítja a cukortartalékokat, és a vérbe bocsátja őket, hogy az igazgatónak legyen mivel dolgoznia, hogy betölthesse a feladatait.

Milyen gondok merülhetnek fel ebben a mechanizmusban? Nagy probléma lenne, ha nem lenne kulcsom ehhez az ajtóhoz. Ez történik az 1-es típusú cukorbetegségben, gyerekeknél, amikor egy autoimmun folyamat során bizonyos hibás antitestek ahelyett, hogy az ellenséggel harcolnának, a szervezet saját sejtjeit pusztítják el. Esetünkben pont az inzulintermelő béta-sejteket. Vagy egy vírus teszi tönkre ezeket a sejteket. Tehát egy autoimmun folyamat, hibás antitestek vagy vírus. Az 1-es típus diabetétesz ritka, az összes típusu diabéteszes eset körülbelül 10 százaléka. Ezeknél a gyerekeknél nincs más megoldás, mint beadni nekik a kulcsot, ami kinyitja az ajtókat. Nincs más megoldás. Ha a hasnyálmirigy nem termel,akkor kívűlről kell biztosítanunk, injekció formájában.

Mit figyeltünk meg? Működésünk évei alatt voltak itt 1-es típusú cukorbeteg gyerekek. Megfigyeltük, hogy ha ezek a gyerekek egészségesen étkeznek, és minden étkezés után mozognak, sikerül a vércukorszintjüket jó értékek között tartani sokkal kevesebb inzulinnal, mint amennyit otthon használtak. Valmennyire inzulinra mindenképpen szükség volt, mert csak az tudja kinyitni az ajtót, nincs más megoldás, ugye?

A jövőben remélem a nagy egyetemek tanulmányai nagyobb hangsúlyt fektetnek majd a béta-sejtek helyreállítására. Nagyon gyérek az eddigi tanulmányok. Úgy tűnik, hogy az inzulinból származó profit elég nagy ahhoz, hogy elhallgatassa ezeket a tanulmányokat.

Tapasztalataim alapján, én hiszem, hogy a béta-sejteket helyre lehetne hozni és regenerálni, természetesen az egyéni állapottól függően. De nagyon elkeserít, hogy annyi éve keresek ezzel kapcsolatos tanulmányokat, és csak nagy csendet találok. A legtöbb esetben 2-es típusú cukorbetegségről beszélünk ami az összes diabéteszes eset 90%-át adja.

Ahogy említettem, ha korábban időskori cukorbetegségnek nevezték, mert 40 éves kor felett jelentkezett, nemrég olvastam, hogy az Amerikai Gyermekorvosok Szövetsége felhívást intézett a gyermekorvosok felé az Egyesült Államokban egy konferencián, fellhívva rá a figyelmüket, hogy napjainkban a gyerekeknél, főleg a tizenéveseknél az 1-es típusú diabétesz helyett egyre gyakrabban találkozunk 2-es típusú diabétesszel, ami más megközelítést igényel. Míg az elsőnél tudjuk, hogy elengedhetetlen az inzulin, a másiknál az életmód játszik kulcsszerepet. Miért? Mert a 2-es típusú diabétesznél gyakorlatilag a fő probléma legalábbis a betegség első szakaszában nem az inzulin (a cukor számára ajtókat nyitó kulcs hiánya) hanem az, hogy a receptor nem válaszol az inzulin tevékenységére. Pl:mintha lenne kulcsom az ajtóhoz, be is teszem a zárba a jó kulcsot, és mikor el akarom fordítani, nem megy. Elromlott a zár, elgurult egy csavar, berozsdásodott, elvásott, és hiába van nálam a jó kulcs, nem tudom kinyitni az ajtót. Az orvostudományban ezt nevezzük inzulinrezisztenciának, és ez jelenti a központi problémát. Ennek az inzulinrezisztenciának ugyanaz a gyökere, mint a metabolikus szindrómának, gyakorlatilag a metabolikus szindróma részeként kezeljük. És, mi is a fő oka az inzulinrezisztenciának? A májban és hasnyálmirigyben lerakódott zsír. Vannak más kiváltó okok is, de ha a nagy képet nézzük, ez a leggyakoribb ok. Tehát a máj szteatózis és az elzsírosodott hasnyálmirigy, amelyek kimerültek az állati zsírban gazdag étrend miatt, ide értve a felvágottakat, húst, tejtermékeket, zsírokat, túrót, 40-50%-os zsíros sajtokat, finomított édességeket és a cukrot.

Az archívumokat böngészve felfedezték, hogy az 1960-as években a Harvard neves kutatói komoly pénzeket kaptak, hogy eltolják a hangsúlyt. Nem kellett hazudniuk csak olyan színben feltüntetniük a tényeket, hogy az állati zsírok tűnjenek károsnak, és a cukorról pedig hallgassanak. Emlékszem, amikor 1991-92-ben az Egyesült Államokban voltam, tanulni, az itteni munkára készültem fel ehhez hasonló központokban, amik már régóta működtek ott Amerikában, és szabad hozzáférésem volt az aktuális szakirodalomból megjelent tanulmányokhoz, az Egyesült Államok Egészségügyi Minisztériumának jelentéseihez, és nagyon világosan azt a következtetést közvetítették, hogy a cukor ártalmatlan, míg a nagy ellenséget az állati zsírok jelentik. Bizony az állati zsírok esetén világos, ezt nem is lehetett volna titkolni. Manapság ismerjük fel, hogy a cukor még veszélyesebb, nemcsak az által, ahogyan növeli a szervezet zsír- és triglicerid szintjét, hanem hatással van az agy idegi központjaira, és ugyanúgy függőséghez vezet, mint más vegyületek, amiket drogoknak nevezünk.

Mindezek miatt ma annyi tanulmány jelenik meg, ami a cukor káros voltáról beszél, hogy ez már az édesség-gyártókra is hatással van. Megoldást kellett találniuk, és megtalálták. Ez a fruktóz, jól hangzik, nem? Amikor azt mondjuk gyümölcscukor, a gyümölcsökre gondolunk. És igen a gyümölcsökben van fruktóz, olyan formában és közegben, ami előnyös a szervezet számára. Teljesen más azonban az iparilag előállított fruktóz, amivel ezeket az édességeket telenyomják. A kutatók rámutatnak egy fontos igazságra. Egyfelől a gyártó nagyon elégedett, mert ha cukor helyett fruktózt tesz a termékbe, joga van ráírni a címkére, hogy cukormentes, így is van, nem igaz? Nem tett bele glükózt, csak fruktózt, és már meg is nyerte a szívünket. Ha látjuk ráírva, hogy cukormentes, a másikon pedig, hogy van benne cukor, melyiket választjuk? Persze hogy a „cukormentest”. De a tanulmányokból kiderül, hogy a nagy mennyiségben fogyasztott fruktóz még jobban elzsírosítja a májat, agresszívabb inzulinrezisztenciát okoz, és blokkolja az agy jóllakottságért felelős központját a Hypotalamusban. Következésképpen? Eszel, eszel, és nem laksz jól, és mikor arra gondolsz, hogy cukormentes – akkor ez az ideális desszert, még egészséges is, nemde?

Cukor nélkül. És olyan finom. Nem tudsz betelni vele. A reklámok erre építenek, és így csinálják őket. Egyiket a másik után veszed, mert annyira étvágygerjesztő, és egy idő után kontrolálhatatlanná válik a viselkedés. Bizony a gyártó tudja, hogy ha kiskorban édességfüggővé teszi a fogyasztót, jó néhány évre lesz vásárlója. Jól átgondolt művelet ez.

A mozgáshiány nagyban növeli az inzulinrezisztenciát. Amikor csak ülünk, és ülünk, az irodában, az autóban , órákon keresztül, az ajtók egyre kevésbé lesznek érzékenyek az inzulin-hatásra. Haosnlóképpen a cigaretta és az alkohol, de nagyon káros a tartós stressz is, a rendszertelen életritmus, késői lefekvés. Látni fogjuk mennyire károsítja a vérereket a cukorbetegség. Holnap beszélünk majd erről. Ugyanakkor tönkreteszi az idegeket és a veséket is annál inkább minél rosszabbul kontrolált. Honnan tudom, hogyan feljődik a betegség? A vércukorértékek is mutatnak valamit. Tudjuk, hogy reggel éhgymorra 5 mmol/l alatt kell lennie. 5,6-7 közötti értékek prediabéteszt mutatnak, míg ha egymást követő 2 reggelen 7 mmol/l –nél nagyobb az érték, cukorbetegségről beszélünk.

Láttuk, hogy a vércukorszint evés után folyamatosan nő, majd csökken, mikor a sejtekbe ér, vagy fizikai erőfeszítéskor felhasználásra kerül, tehát folyamatosan mozgásban van. Így amikor megmérjük a vércukorszintet olyan, mintha egy pár másodperces jelenetet látnánk egy 2 órás filmből, mutat valamit, de elég keveset. Ezért a szakértőknek találniuk kellett egy másik vizsgálatot, ami sokkal objektívebben jellemzi a szénhidrátanyagcserét. Ezt HgA1c (ajtsd: Hemoglobin A1 cé) viszgálatnak nevezik, ami az átlagos vércukorszintet mutatja 2-3 hónapra visszamenőleg. Ideális esetben ez az érték 5,5 % alatt van, de ahogy nő a vércukorszint, a HgA1c szint is nőni fog. Ha az értéke 7 , az azt jelenti, hogy az átlagos vércukorszint kb 8, 3 mmol/l volt, 8 esetén 10,2 mmol/l és így tovább. Tehát ideális esetben a HgA1c 5,5%alatt van, 6-6,5 között prediabétesz, míg 6,5 felett egyértelműen cukorbetegség a diagnózis. 6,5-nél már biztosan átléptük a 7-7,5-es érétket. Így cukorbetegeknek javaslom, hogy leglább 3 inkább 2 havonta nézessék meg a HgA1c szintjüket. Ez objektíven mutatja a szénhidrát-anyagcsere állapotát

Itt a Mezőménesi életmódközpontban rengeteg cukorbeteg fordult meg. 21 év alatt azt hiszem több ezren. Emlékszem egy nagyon elkeserítőnek tűnő esetre. Nem volt idős, 60 alatt, ötven valahány éves úr, nagyon magas vércukorértékekkel annak ellenére, hogy 3 féle gyógyszert szedett az adható maximális dózisban, és minden nap 160 egység inzulint. Mindemellett az éhgyomri vércukorértékei 14-17 mmol/l között voltak, a HgA1c-je pedig 14. Mit is jelent ez? Hogy az idejövetelét megelőző két hónapban 19-22 mmol/l között volt az átlagos vércukra. Mindezt úgy, hogy az összes lehetséges orvosságot szedte. Nagyon magas volt a vérnyomása, szívproblémák, érelmeszesedés, ischémiás panaszok és neuropátia gyötörte.

Ebben a helyzetben mit tehetsz? A diabetológusok már felemelték kezeiket, minden lehteséges kezelést felírtak. Amikor idejött, elkezdte az általunk kínált étrendet és mozgott. Minden nap egyre többet. Napról napra. Minden reggel mértük a vércukrát, és egyre csökkent 11 majd 10 alá. Elkezdtük csökkenteni az inzulinadagját, mert nagyon levitte a vércukrát. Folyamatosan csökkentettük, a gyógyszereket is, és a vércukra is folyamatosan csökkent. A turnus végére körülbelül 6 mmol/l volt a vércukra, a 160 egység inzulin helyett csak 30 egységet használt, és a 3 gyógyszer közül egyet. Hazament és abban maradtunk, hogy 2 hónap után jön elenőrzésre. Amikor jött látszott rajta, hogy megtanulta a ménesi leckét, kisebb volt a túlsúlya, és azt is mondta: Doktor Úr, betartottam a programot. Gondoltam magamban: lássuk a HgA1c értéket, az majd megmondja. Tudtam, hogy a 2 hónappal ezelőtti érték 14 volt, most megcsináltuk és 7 volt 2 hónap alatt. Nagyon örültem neki. Látszott rajta, hogy erőre és életre kapott.

Tehát, mi a teendőnk? Megfelelő testmozgásból, egyre többet. Úgy kezdjük, ahogy tudjuk, és fokozatosan növeljük a teljesitményt. Nagyon fontos az objektív értékelés, sokaknál láttam ezt, akik mondják nekem: Doktor úr, tudja, én mozgok, nem ülök egész nap. Na igen, de jobb ha veszünk egy lépésszámlálót, és meglátjuk pontosan mennyit is mozgunk, és hogy tettünk-e előrelépést egyik napról a másikra. Nem nagy dolog, pár ezer forintból vehetünk egy lépésszámlálót, és nagyon objektív képünk lehet. A cukorbetegek számára nagyon fontos az étkezések utáni testmozgás, hogy segítsük a glükóz elégetését az izmokban. Ugyanígy elengedhetetlen a megfelelő lábbeli, nehogy felsértse a lábukat, mert általában neuropátiával, arteriopátiával is jár a betegség, és egy sérülés ilyen körülmények között nagy érvágás lehet. Nagy gonddal kell ápolniuk lábaikat, és persze a többiről sem elfeledkezni. Ha kardiovaszkuláris vagy májproblémáik is vannak, ügyelni kell a legmefelelőbb mozgásforma megtalálására. Ezért osztottuk önöket is csoportokba.

Beszélünk majd az étrendről is, mindenki kap majd személyre szabott ajánlást, amit az életkor, testsúly, testmagasság alapján számítunk, amíg itt vannak, és távozáskor megkapják ezeket. Hogy tisztában legyenek vele pontosan mit egyenek reggel délben és este.

Cukorbetegeknek nagyon előnyös hetente kétszer még jobban lecsökkenteni a kalóriabevitelt, úgynevezett böjtszerű étrenddel. Mit is jelent ez? Abból ami az étrendi javaslatban lesz, ezeken a napokon reggel fogyasszunk csak gyümölcsöt és magvakat, dióféléket, míg ebédre zöldségeket és magvakat, dióféléket, ennyi. Lehet egy nagy adag saláta, abban kevés a kalória, viszont sok rostot tartalmaz, látjuk majd mennyire fontosak a rostok. Kérem jegyezzék ezt meg: heti 2 nap, rendben? Reggel csak gyümölcsök az ajánlott mennyiségben magvakkal és diófélékkel, ebédre zöldségek magvakkal. Ugyanígy fontos az egeszsegesen elkészitett ételek fogyaztasa(fözököreink alkalmával megfigyelhetik, hogyan készítjük itt az egészséges ételeket). Gondolják át, amikor hazamennek, honnan szerezhetik be ezeket az élelmiszereket, és töltsék fel velük a kamrát, hogy ne fogyjanak ki belőlük, nehogy kísértés legyen visszatérni a régi kulináris szokásaikhoz. Fontos jól átgondolni, és támogatni az új szokásokat, azonosítani a buktatókat, és megtalálni a megoldásokat. Például általában nem ebédelek otthon. Jó, akkor mit készítsek, mit és hogyan vigyek magammal? És így tovább. Ha étterembe megyek, mit fogok kérni, hogy járok el? Melyik étterembe megyek? Az egészségünk érdekében megéri praktikus megoldásokat találni, és kialakítani egy rendszeres napirendet. Lefekvés legkésőbb este 10-kor, fogunk erről is beszélni, és megértik majd milyen fontos, rendszeres étkezés a kikapcsolódás megtervezése, ami kiegészíti a mindennapi munkánkat. Ezek az alapelvek a cukorbetegség kezelésében és hosszútávon komolyan kell gondolkodnunk, hogyan biztosítsuk a testünknek a legjobb körülményeket.

Holnap a metabolikus szindróma vérerekre gyakorolt hatásáról fogunk beszélni, a szívben, az agyban, és hogy milyen következményei vannak.

Köszönöm a figyelmet!

Comments are closed.