Home » Seminarii medicale (HU) » 7. Az Agy Tápláléka II. rész (37perc)

7. Az Agy Tápláléka II. rész (37perc)

ÉletmódTerápia Szemináriumok | Az Életmódváltás Fejben Kezdődik.

Dr. Sorin Moroșan, belgyógyász szakorvos napjaink legégetőbb egészségügyi problémáit és azok életmódbeli összefüggéseit veszi górcső alá.
Tekintsd meg az alábbi sorozat  HETEDIK VIDEÓSZEMINÁRIUMát az alábbiakban!

7. Az Agy Tápláléka II. rész (37perc) (VIDEO)

A fenti VIDEÓSZEMINÁRIUM szövege:

Legutóbb a tirozinról beszéltünk, átbeszéltük a triptofánt az omega-3 zsírsavakat, a bélflóra számára oly fontos élelmi rostokat, amelyek javítják a bélmikrobióta összetételét, de van még néhány megértésre váró fontos dolog.

Szeretném felhívni a figyelmet a homociszteinre, ami egy igen káros vegyület az agy, az artériák és más részek számára is, de a legagresszívabb az agyra nézve. Jelenlétében sokkal gyorsabb az érelmeszesedés előrehaladása és az artériák eltömődése, ideértve az agyi ereket is; de az Alzheimer-kór lefolyása is. Nagyon veszélyes vegyület ez a szervezet számára. Mikor jelenik meg? Elsősorban akkor, ha a szervezetből hiányzik a B12 vitamin, a fólsav vagy más B vitaminok, mint például a B6 és B1 vitaminok. De első helyen jegyezzük meg, hogy a B12 vitamin és a fólsav hiánya vezet a homocisztein felszaporodásához. Tehát a homocisztein csökkentéséhez ügyelnünk kell a B12- és fólsavszintre valamint a többi B vitaminra.

Hol találunk fólsavat? A húsban nagyon kevés van körülbelül 10 mcg/100g, de például a paszternákban hányszor annyi? Az, hogy itt ananászlét írtam, nem azt jelenti, hogy ananászlé-ivásra buzdítom önöket, ezeket az adatokat egy táblázatban találtam, és módosítás nélkül vettem át, de biztos, hogy sokkal előnyösebb nyers ananászt enni, mint csak a levét meginni. Ugyanígy a narancsnál is, a célom az volt, hogy lássuk, hogy a fólsav és folátok sokkal nagyobb mennyiségben vannak jelen a zöldségekben és gyümölcsökben. Itt jönnek csak az igazán dús források: zöld leveles zöldségek, spenót, bab, bame és a lencsében hányszoros? 831 és a borsóban 1000. Tehát, mikor a fólsavaról beszélünk, mire kell gondolni? Hüvelyes zöldségekre, rendben? Borsó, lencse, bab, és minden zöld leveles zöldség nagyon gazdag fólsav-forrás. Nehéz pótolni a fólsavszükségletet? Nem, ugye? Legyen az étrendünk kiegyensúlyozott és nem lesz probléma.

Ezzel szemben a B12 vitamin már összetettebb kérdés. A B12 vitamint kizárólag baktériumok termelik, így természetes formában csak állati eredetű ételekben található, növényekben nem. Ezért, aki tisztán növényi alapú étrendre tér át, annak muszáj pótolnia a B12 vitamint. A vegetáriánusok az Egyesült Államokban, általában nem igazán küzdenek ezzel a problámával, mert ott sok a vegetáriánus, vegán, és az élelmiszeripar őket kiszolgáló ága nagyon jól szabályozott. Így szinte minden, ami a boltokban fellelhető, szójatej, tofu, müzli, minden B12-vel dúsított. Pont ezért minden alkalommal, amikor onnan érkeztek pácienseink, és megmértük a B12 szintjüket, az a normál határok között volt, tehát náluk ez nem jelentett problémát. Romániában ezt nem mondhatjuk el. Mi otthon vegánul étkezünk, mióta 1998-ban az Egyesült Államokban voltam, akkor tanultam dietetikát és megértettem ennek előnyeit. Megtárgyaltuk a feleségemmel, és úgy döntöttünk, vegánok leszünk. A gyerekeink így nőttek fel, de tudjuk, hogy pótolnunk kell a B12 vitamint. Az itt kapható készítmények között is vannak B12 tartalmú tabletták, pl a Neuromultivit, amit egy osztrák cég gyárt, vagy ez, amit egy német. Van bennük B12 vitamin, naponta egy tabletta reggel a reggeli étkezésnél, ezt nem teszi meg helyettünk a gyártó, nekünk kell lenyelni.

Van még egy nagyon fontos szempont. Nagyon sok pácienssel találkoztam alacsony B12 szinttel, de nem feltétlenül azért, mert vegánok, és nem pótolják, de voltak olyanok is, akik vegánok, nem pótolták megfelelően, és nagyon lecsökkent a B12 vitaminszintjük. Veszélyesen alacsonyra. A tesztet végző laboratóriumban, manapság szinte mindenhol elvégezhető, látják majd, hogy az eredményen feltüntetik a referencia-értékeket nagyjából 170-180 és 600-700 pg/ml között. Valójában azonban, ha biztosítani akarjuk a homociszteinszint alacsonyan tartását, akkor a B12-nek legalább 300 körül kell lennie, még jobb, ha 500. Jegyezzük ezt meg! Beszélgettem Dr. Nedley-vel is, aki, lehet, hogy Önök is ismernek, könyvet is írt a depresszióról, rendkívüli szakember ezen a területen. Itt töltött néhány napot, és ő mondta, hogy különösen azoknál a pácienseknél, akik depresszióval küzdenek nagyon fontos a B12-szintet legalább 500 körül tartani.

Szóval sokakkal találkozom, akik B12 hiányban szenvednek, de nem azért, mert vegánok, akár naponta háromszor is esznek húst, de a gyomruk nem egészséges. Gyomornyálkahártya-gyulladásuk van, és nem képesek egy bizonyos nagyon fontos fehérje termelésére, amit intrinsic faktornak nevezünk. Ennek feladata, hogy a vitamint a bélből a vérkeringésbe juttassa. Következésképpen, bár az étrendje tartalmaz B12-t, az nem szívódik fel. Ebben az esetben a vörös vértestek nem érnek meg, nagyok maradnak, és hamar elpusztulnak. 120 nap helyett, 40-50 napig élnek csak, és létrejön az úgynevezett megaloblasztos anémia állapota. De ami még ennél is veszélyeseb következmény, az a homocisztein felszaporodása, a neuronokra gyakorolt hatás, és az ateroszklerotikus plakkok növekedése.

Amikor alacsony értékeket találok, injekciós pótlást javaslok, csakúgy mint azoknál, akik gyomorgondokkal küzdnek. A gyomrot nagyon sokszor károsítja a Helicobacter pylori baktérium, emiatt a nyálkahártya egyre gyengébbé válik, és nem képes szintetizálni az intrinsic faktort. A legbölcsebb, amit tehetünk, hogy izomba adandó injekciókat használunk, így a B12 vitamin az izomba és onnan a vérbe kerül. Kezdetben napi 1 fiola 10 napon keresztül, feltöltjük a raktárakat, és utána szintentartásként havonta 1 fiola. Egészséges gyomorral is válaszhatjuk ezt a megoldást, ahelyett, hogy mindennap tablettát szednénk, havonta egy injekció, és kész. Biztos, ami biztos. Mi a családban így csináljuk, a gyerekeimnek is beadok havonta egy injekciót, és amikor megmértem a B12 szintjüket, mindig nagyon jó volt, 500 felett. Elengedhetetlen, hogy ez a vegyület megfelelő menyiségben legyen jelen a szervezetben, mert az agy nem működhet nélküle! Amikor alacsony a B12 szintje, megjelenik a fáradtság egészen az extrém kimerültségig, vége, úgy érzi alig áll a lábán, fizikailag és pszichoemocionálisan egyaránt, beköszönt a depresszió. És ha nem kezdődik meg a kezelés, kifejlődhetnek a neuropátia különboző formái, nehezen tudja koordinálni a kezeit, a lábait és így tovább. Felmerül a kérdés azoknál, akik rákos, rosszindulatú daganatos betegséggel küzdenek, mert benne van a köztudatban, hogy a B12 vitamin elősegíti a rákos sejtek szaporodását. Személy szerint az én megértésem, hogy sokkal veszélyesebb a B12 vitamin hiánya, mint annak valós kockázata, hogy hozzásegít a rákos sejtek növekedéséhez. Elővigyázatosságból, amikor valakinek rosszindulatú daganata van, és nagyon alacsony B12 szinttel rendelekezik, egy kisebb dózisú kezelést alkalmazunk. Nem ezeket a nagy koncentrációjú német fiolákat használjuk, amik 1000 mcg-ot tartalmaznak, hanem román gyártmányút, ami 50 mcg-os. Tehát 1 német fiola 20-szorosa a románnak. De legalább ennyit jutassunk a vérbe, hogy a csontvelő megfelelően működhessen, megérjenek a vörös vértestek, és az agy is szinten maradjon, funkcionáljon. Tehát ennyit a B12 vitaminról.

Hasonlóan szükségünk van vasra is, nemcsak a hemoglobinszintézishez, ami az oxigént szállítja – a vörös vértestek hemoglobinja szállítja az oxigént a tüdőből a szívbe majd az egész testbe, hanem egyes nagyon fontos ingerületátvivő anyagok hatékonyságához is, mint a dopamin, szerotonin, norepinefrin és a gamma-amino-vajsav.

Hol találunk vasat? Én még azt tanultam, hogy csak a húsban található vas az értékes, tehát ha valaki vashiányos vérszegénységben szenved, annak javasoljuk, hogy fogyasszon májat véresen elkészítve. Igen, nem is mondok semmit. Az volt az érv, hogy valójában csak a húsból származó hem-vas értékes a szervezet számára, a növényi eredetű vas nem ér semmit. A mai tanulmányok pont fordítva mutatják. A húsból származó hem-vas hozzájárul az érelmeszesedéshez és a szervezet gyulladásos folyamatainak fenntartásához, míg a növényi eredetű vas valódi értéket képvisel.

Tehát, miben találunk vasat? A húshoz képest, már a mangóban is több van, borsó, bab, teljes kiőrlésű búzaliszt, főtt bab, mandula. A manduláról említettem, hogy gazdag kalcium- és vasforrás, a dióban pedig sok az omega-3 zsírsav. Főtt spenót, ez nagyon jó, mert itt ráadásul kevés a kalória is, kevés kalóriával sok vasat viszek be. Kesudió, ez már táplálóbb, nem ehetünk belőle sokat, nagyon témány is, csakúgy mint a pisztácia. A szójában rengeteg vasat találunk, tehát amellett, hogy fehérjében gazdag, sok vas is van benne. Napraforgómag. A legkisebb lányom 15 éves, tegnap ballagott a nyolcadikból. Erős, független egyéniség. Vegánul étkezik, de eléggé válogatós, nagyon fontos számára az íz. A nővéreivel szemben, akik érettebb gondolkodásúak, ő inkább válogatós. Kíváncsi voltam, hogy áll a hemoglobin- és vasszintje, és a vasat a normálérték felső határán találtam. A referenciaérték 50-120 mg/dl között van, és az övé 117 volt. Alig akartam hinni a szememnek, amikor az étrendjére gondoltam… Mire rájöttem, hogy az általa kedvelt ételek közül elsők között van a szója és a szotyi, és ezek a leggazdagabb vasforrások. Végül megmagyaráztam, miért is ilyen jók az eredményei, még ha kevés dolgot is eszik, azokból fedezi a szükségleteit. A tofu szintén gazdag vasban. Nehéz vasforrást találni? NEM! Isten mindenhova elhelyezte, ha kiegyensúlyozottan és változatosan étkezünk, biztos hogy fogyasztunk elegendő vasat.

Az antioxidáns elnevezés több száz féle vegyületre utal, amik az oxidatív folyamatok ellen küzdenek, megállítják az oxidatív folyamatokat a szervezetünkben. Ezek az oxidatív folyamatok nagyon károssá válhatnak, mert gyulladásos folyamatokat tartanak fenn, ezáltal nő az érelmeszesedés, pusztítják a neuronokat, sőt a DNS-t is. Megvan a magyarázata, hogy miért lett mára a rák a második a világszerte vezető halálokok sorában, a szívinfarktus és az agyvérzés után a második helyen áll. Az ember beszennyezte a környezetet, a talajt, a vizet és a levegőt, és midezek most visszahatnak ránk. Különösen az állettenyésztés káros nagyon a környezetre. Láttam számokat, hogy mennyi vizet használnak 1 kg hús előállításához, és mennyi kemikáliát. Végeztek tanulmányokat 8-12 éves kislányokon. Miért egyre korábbi a nemi érés, aminek tragikus következményei lehetnek.

Ebből is láthatjuk, hogy mekkora szükségünk van az antioxidánsokra. Nagyon sokféle antioxidáns létezik, amik közül a legértékesebbek az erdei gyümölcsökben találhatók. Minden, ami sötét színű kezdve a szederrel, áfonyával, fekete ribizlivel, málnával. A földi mogyoróban tudják, hol van a legtöb antioxidáns? Abban a kis barna héjban közvetlenül a mogyorón, ha le is hántjuk, nem dobjuk el, igazi orvosság. Ugynígy a diónál is. A dió is rendkívüli antioxidáns-forrás, de a dióban is a kis vékony héjban van az antioxidáns, amit, ősszel, mikor friss, nyers a dió, le lehet szedni. Igen, kicsit kesernyés. Szeretnénk, ha édes lenne a dióbél, de valójában elvesztjük az antioxidánsokat. Mikor megszárad, már nem lehet leszedni, és a legtöbb diót ezzel együtt, az antioxidánsokkal együtt fogyasztjuk. Pont ezért annyira előnyös az agy számára, védi az agyi struktúrákat, a neuronokat, szinapszisokat.

A kurkuma kurkumint tartalmaz. Nagyon értékes növény. Az oldalakon, ahol nagy egytemek kutatásait publikálják, már több mint 5000 taulmány található mindenfelől a kurkumáról. Serkenti a neurogenezist, megelőzi az Alzheimer-kórt, gyulladáscsökkentő, jó az ízületeknek, gyorsítja a gyógyulási folyamatokat. Nagyon-nagyon értékes. Mi itt kapszulázzuk, hogy könnyeb legyen bevenni. A legnagyobb probléma vele, hogy nehezen szívódik fel a bélfalon kresztül. A kutatók lázasan keresik az útját, hogy lehetne segíteni a felszívódását a bélnyálkahártyán keresztül a vérkeringésbe. Nagyon jót tesz az emésztőtraktusnak is, erősíti a nyálkahártyát, de szeretnénk, ha a vérbe is eljutna, ami nagyon nehéz. Az eddigi tanulmányok alapján a leghatékonyabb ilyen vegyület, amit tanulmányoztak – lehet, hogy van más is, csak még nem találták meg – a piperin. A piperin körülbelül 20x-osára növeli a kurkumin felszívhatóságát, ennyivel könnybeben jut át a bélfalon. Pont ezért a kapszulákba mi is teszünk kb 10% őrölt borsot a jobb felszívás érdekében. Ez nagyon kis mennyiség, ami nem irritálja a gyomor-nyálkahártyát, főleg ha az ajánlás szerint étkezéskor vesszük be a kapszulát. Az étkezés felénél, mikor már ettünk valamit, lenyelünk egy kapszulát, eszünk pár falatot, megint lenyelünk egyet, hogy elkeveredjen. Legalább kettőt, hogy megfelelő mennyiség kerülhessen a vérbe a hatékony terápiás hatás eléréséhez. Ha az ízületekre szedjük, keverhetjük gyömbérrel, mert a gyömbér is nagyon jó gyulladáscsökkentő. Az agy érdekében feketeköménnyel keverjük fele-fele arányban. Helicobacter ellen pedig mind a hármat együtt, kurkuma, feketekömény és gyömbér. Sokkal jobb ilyenformán fogyasztani, és ezt a szabályt alkalmazzuk minden antioxidáns esetén. Fogyasszuk a teljes élelmiszert, én azt mondom jobb a kurkumapor, ahogy van, ami csak a darált gyökeret tartalmazza, mint kurkuma-kivonatos kapszulák, amire azt mondják hogy nagyobb hatóanyagtartalmúak. Sokkal jobb a teljes növény, és ez igaz minden antioxidánsra. Jobb szedret, áfonyát és más gyümölcsöket fogyasztani, mint a belőlük kivont vegyületek kapszuláit. Megjegyezzük ezt?

Igen, a fagyasztás a legjobb tartósítási módszer, a fagyasztás vagy az aszalás a legjobbak, és melegen ajánlom önöknek is. Most előttünk az egész nyár. Pár éve egy páciens, miután meghallgatta az előadásaimat, eljött hozzám a rendelőbe, és azt mondja nekem: „Doktor Úr, tudja nálam mi van otthon? A mélyhűtő tele van borjúhússal, van ott liba, kacsa, de most hazamegyek, és kiürítem, elajándékozom, kidobom, nem kell, nincs rá szükségem.” Akkor is éppen nyár eleje volt, és mondta: „Most már tudom, mivel töltsem meg.

Mert akkor is elmeséltem, hogy nekünk is van otthon egy nagy fagyasztóládánk, és egész nyáron folyamatosan töltjük. Most éppen egy sor epret raktunk bele. Kis zacskókban adagonként, aztán télen elővesszük, kiolvasztjuk, és összeturmixoljuk banánnal, almával, naranccsal stb. És egy nagyon finom shake-et kapunk. Szobahőmérsékleten hagyhatjuk éjszakára. Aztán majd jön a cseresznye, meggy, áfonya, szeder, homoktövis, és egy rekeszt szabadon hagyunk a mustos palackok számára. Igen, megkeressük a lehető legsötétebb szőlőt, kipréseljük, és az általában rendkívül édes friss mustot műanyagpalackokba töltjük, és be egyenesen a fagyasztóba. Kész is van télire. Télen annyira jó, amikor előveszünk és kiolvasztunk egy ilyen üveget, na meg egy kis fekete ribizlit vagy szedret, és összeturmixoljuk. Hihetetlenül ízletes ital lesz, mivel a szőlőlé nagyon édes, de fekete ribizlivel vagy szederrel együtt nagyon nagyon finom. Ha iskolába menet előtt ilyesmit iszik egy gyerek, akkor minden reményünk megvan, hogy az agya minden szükségest megkapott.

Minden, ami narancssárga, karotenoidokat tartalmaz, jók a bőrnek, a szemnek. Lutein, zeaxantin, mind-mind nagyon előnyös. Az alapvetés nem változik, kiegyensúlyozott étrendre van szükségünk. Attól, hogy a répa karotenoidot tartalmaz, nem kell répalevet innom, amig sárga nem leszek, szükségem van áfonyára, paradicsomra, dióra, céklára is. Nagyon fontos antioxidáns a likopin, ami ráadásul hőálló, nem kell aggódnom, bajlódnom a fagyasztással, készíthetek paradicsomlevet, ahogy említettem, mert a paradicsomlében feldúsul a likopin. „Eperből is lehet levet préselni?” Némelyikből igen, de mindent figyelembe véve, jobban járunk, ha lefagyasztjuk, így értékesebb marad. Általában a préseléskor a gyümölcsrostok a gépben maradnak, pedig láttuk, hogy pont az a rost lenne az előnyös baktériumok fontos tápláléka, ezt tehát nem szeretnénk. Jobb, ha smoohtie-t készítünk, ha tartalmasabbá akarjuk tenni a levet, rendben? Tartsuk meg a rostokat, ne dobjuk ki őket, mert nagyon értékesek.

Sok antioxidáns van még, én csak néhány példát szerettem volna adni. Itt vannak például az indolok a keresztesvirágókban, izoflavonok a szójában, lignánok a lenmagban, szezámmagban, rendkívül fontosak, órákig tundánk ezekről beszélni, fenolok, gyökérzöldségek. Isten mindenben elhelyezett valami jót, ezért is mondta a teremtésnél: „Mindezt néktek adom eledelül”. Micsoda változatosság, nagyon szép. Következésképpen legjobb a kiegyensúlyozott étrend.
A szulforafán egy nagyon széles körben tanulmányozott vegyület, sok tanulmány jelent meg róla, neves egyetemek publikálnak ebben a témában. Elősegíti a neurogenezist, gátolja a rákos őssejtek szaporodását, antibiotikus hatású, küzd a Helicobactre ellen. Megtalálható a keresztesvirágúakban, legkoncentráltabban a brokkolicsírában, karfiolban, zsázsában, kelbimbóban. Hogy az ezekben található szulforafánból leginkább profitáljunk, készíthetünk csírákat. Erre való magokat is találunk a kereskedelemben, de akár kész csíra is vásárolható kis dobozkában, pl az Auchanban. Otthon is készíthetünk, főleg télen, nem nagy dolog. Vannak ezek a lukacsos tálcácskák. A magokat először beáztatjuk egy kicsit, majd a tálcácskákra rakjuk őket. A víz lefolyik, és nincs más dolgunk, mint reggel és este átöblíteni őket hideg vízzel, hogy nedvesen tarsuk a magokat, így elkezdenek majd csírázni. Egy evőkanálnyi magból 4-5 nap altt pár centis kis növénykéket kapunk majd, megtöltik a kis tálcát. Fogyaszthatjuk salátaként, öntettel, citromlével, nagyon finom. A kifejlett zölségeket, karfiolt, brokkolit, kelbimbót, az a tanácsom, hogy enyhén párolva fogyasszuk, ne túlfőzve, és fogyasztás előtt szórjunk rá őrölt mustármagot. Egy fél teáskanálnyit egy adag brokkolira vagy karfiolra. A mustármagban van egy nagyon fontos enzim, a mirozináz, amely elhasítja a szulforafán összetett makromolekuláját, és könnyebben felszívhatóvá teszi azt, így a szervezet sokkal többet nyer, jobban hasznosul, bekerül a véráramba. Ez a szulforafán nagyon előnyös a rosszindulatú daganattal küzdők számára is, valójában mindenkinek, mivel szeretnénk az agyunkat a lehető legjobb állapotban megtartani, hogy helyt álljon. Jegyezzük ezt meg, nagyon sok zöldség esetén hasznos az enyhe párolás. Mit jelent, hogy enyhe? Még egy kicsit maradjon ropogós. Látjuk, hogy ha kicsit megpároljuk, sokkal több antioxidáns elérhető a brokkoliból, mint nyersen. Ugyanígy a sárgarépából, vöröskáposztából is, spenót, paradicsom és pritaminpaprika esetén is. Egyedül a hagymánál van fordítva. A hagyma egészségesebb nyersen fogyasztva, csakúgy mint a fokhagyma, ezek veszítenek értékükből a hőkezeléssel. Amennyiben lehetséges, a fokhagymát fogyasszuk nyersen, előnyösebb a szervezetünknek.
B6 vitamin. Bab, lencse, dió, banán, szezámmag, héjában fött krumpli, csicseriborsó, búzacsíra, csak néhány példa arra, hol találunk B6 vitamint, ami szintén nagyon fontos a neuronok számára.
Én mindezeket elmondom, nem feltétlenül kell megjegyezni, de fontos, hogy észben tartsuk az alapelvet: változatos, kiegyensúlyozott étrend!
Ma mindenki újra találkozni és konzultálni fog az orvosával. Elkészítettük az orvosi ajánlásokat, megkapják a véreredményeket és a diéta-tervet, ahol mindenki megtalálja, mennyit fogyasszon reggel, délben és este a különböző élelmiszercsoportokból. Teljes kiőrlésű gabonákból, zöldségekből, gyümölcsökből oly módon, hogy minden szükséglet amiről itt beszéltünk, kielégítésre kerüljön.

Az volt a cél, hogy felismerjük, mennyire fontosak számunkra, a gyakorlati megvalósításhoz pedig segítséget nyújt az étrendi ajánlás, amit mindenkinek személyre szabottan alakítottunk ki az egyéni igényekhez mérten, hogy könnyebb legyen otthon.

Tehát, kérem, hogy jöjjenek, nem tudunk időpontot adni, nagyon bonyolult lenne, jöjjenek, amikor szabadidejük van a kezelések, tornaórák között 1 óráig várjuk Önöket, jómagam a földszinten, és Erica doktornő az elsőn. Kérem, szóljanak azoknak is, akik most nincsenek itt, hogy megtéve a tőlük telhetőt ebédig jussanak el az őket vizsgáló orvoshoz, mert ott lesznek az eredményeik és az előkészített ajánlások.
Szép napot kívánok!

Comments are closed.