Home » Seminarii medicale (HU) » 9. Vízkezelés, Hidroterápia Módjai és Hatásai (36perc)

9. Vízkezelés, Hidroterápia Módjai és Hatásai (36perc)

ÉletmódTerápia Szemináriumok | Az Életmódváltás Fejben Kezdődik.

Dr. Sorin Moroșan, belgyógyász szakorvos napjaink legégetőbb egészségügyi problémáit és azok életmódbeli összefüggéseit veszi górcső alá.
Tekintsd meg az alábbi sorozat  NYOLCADIK VIDEÓSZEMINÁRIUMát az alábbiakban!

9. Vízkezelés, Hidroterápia Módjai és Hatásai (36perc)  (VIDEO)

A fenti VIDEÓSZEMINÁRIUM szövege:

Néhány hidroterápián alapuló kezelésről fogunk beszélni, és tényezőkről, amelyek a vízkezelések során fontosak, hogy megértsük e kezelések elvét, ahogy az egészségügyben mondjuk, fiziológiáját. A hidroterápiában ható tényezők a hőtényező, mechanikai- és kémiai tényezők. Hőtényező – a melegről beszélünk, ugye? Ezen a téren a víznek 2 nagyon fontos sajátossága van. Egyik a hővezetés, tehát az a képessége, hogy hőt közvetítsen, míg a másik a hőkapacitás, ami a hő tárolására teszi alkalmassá. Ez nagyon fontos. Ha egy meleg szobában ülsz, felmelegszel, ha előzőleg átfagytál, de ha egy kád meleg vízbe ülnél, 30-szor olyan gyorsan kiolvadnál, mert a víz hőátadási képessége 30-szorosa a levegőének, és 8-szor több hőt képes tárolni, mint a levegő. Ezért használjuk gyógyezelésekre a vizet. A mechanikai tényező a hidrosztatikai nyomásnak köszönhető, vagyis a víz függőleges nyomásának. Minél magasabb a vízoszlop, annál nagyobb a nyomás. Ha sós a víz, vagy iszapos, akkor növekszik a nyomás. Ez a dolog nagyon nagy segítség a felépülésben, különösen a gyógytornában, látták, hogy pehelysúlyúként mozognak Önök is a vízitornán, ugye? Mert a víz nyomása miatt a testünk, tudják mennyivel nyom kevesebbet? 90%-kal nyom kevesebbet, mint szárazon. Maradjunk a vízben, egy 100 kilós ember mennyit nyom vízben? 10 kg-ot, így van! Ezért tudunk, sokkal jobban mozogni vízben. Ugyanakkor ez a nyomás hatást gyakorol rám, ha pl. szív-és érrendszeri vagy veseproblémám van. Tehát ilyenkor nem tanácsos búvárkodni az óceánban, de kádban, medencében szabad. A kémiai faktorok alatt azokat az anyagokat értjük, amelyeket a vízbe keverünk, mint például gyógynövények, ahogy mi itt Mezőménesen tesszük. Minden, amit használunk, természetes növények, immunerősítők, segítik a keringést. Adhatunk a vízhez sót, mustárt, tormát, sok más hasonló anyagot.

Itt Mezőménesen ezekre az alapelvekre is alapozzuk a kezeléseket, amelyekről beszélni szeretnék. Valamilyen nehézség érte Önöket, mint Naámánt, és lehet, hogy arra gondoltak, hazamennek, csakhogy, ha már befizettek némi pénzt, azt mondták mégis maradnak. Mikor jött a hideg víz, valljuk be, hogy megijedtek egy kicsit, ugye? Aztán mi van ezzel a váltófürdővel? Értem én, hogy jó nekem a meleg, de hogy hideget is kapjak, csak a kellemetlenség! Ki mondta nekem, hogy jöjjek ide? Bizony, így gondolkodott Naámán is.

Nézzük meg mire is jó ez a meleg-hideg váltófürdő. Itt van egy vérér – én most nem fogok az érelmeszesedésről beszélni, az Dr. Morosan reszortja reggelente. Ezen az éren át kell haladnia a véráramnak a sejtek felé, tápanyagokat, oxigént szállít nekik, és fel kell vennie az anyagcseremelléktermékeiket. Látjuk az érfalat, ami nem betonból van, hanem rugalmas rostok alkotják, és meleg hatására, mit mond a fizika, mi történik minden anyaggal? Még a vas is tágul, ugye? Még a vas is dilatálódik. Nemrég otthon voltam a feleségemmel, meg akartam neki mutatni, mit csináltunk gyerekkorunkban. Egyensúlyoztunk a vasúti síneken, és versenyeztünk, ki ér messzebre. Én lettem a bajnok, megszoktam már akkor. De gyerekkoromban, mikor a síneken lépkedtem, néha ropogott, pattogott, megijedtem, mert azt hittem, jön a vonat, de valójában csak a hőtágulás miatt volt. Kitágulnak a mi ereink is, megnő a térfogat, ez történik meleg hatására, kitágul az ér belseje. Hidegre pont az ellenkezője történik, vagyis összehúzódik, ezt vazokonstrikciónak nevezzük. Tehát melegre vazodilatáció, hidegre vazokonstrikciónak. Mi történik gyakorlatilag ezen tágulás és összehúzódás során? Tornázik a vérér, és elősegítjük, javítjuk a kezelt terület vérkeringését, ugyanakkor az ezt kísérő folyamatok által az egész szervezetre hatást gyakorlunk. Ez a meleg-hideg váltókezelés, amit 20 éve használunk sikeresen. Én is nagy nyertese vagyok ezeknek a kezeléseknek, nem azért mert ezeket alkalmazzuk itt Mezőménesen, hanem mert otthon is gyakorlom őket a családomban, 3 gyerekem, szülők, nagyszülők körében, minden esetben eredményesen. Tehát helyi, és szisztémás vérkeringésjavulást érünk el, és kis dolog ez? Mindenre jó, oxigént, tápanyagokat szállít, az egész szervezetre pozitív, természetesen célzottan ott is, ahol a probléma van, kézben, lábban és így tovább, de egyúttal javítja a légzést, a vérkeringéssel az idegrendszer állapotát, az anyagcserét is, jobb az energiafelhasználás, az anyagcsere és a testhőmérséklet szabályozása javul.
Az első kezelés a láb- vagy kéz-kontrasztfürdő vagy váltófürdő.

Minden kezelés esetén vannak javallatok, ugye? Ennek a fürdőnek a javallatai lehetnek fertőzések, amiről beszéltem, mikor nem képződik új hámréteg, nem zárul be a heg, izom- és ízületi sérülések, zúzódás, rándulás, ficam után. Erről jut eszembe zárójelben egy másik kezelés: sérülés után az első 24 órában, rándulásnál tegyünk jeget azonnal törölközőbe csavarva – mindig legyen otthon jég! 30 percig tartsuk a sérülésen a jeget, utána 2 óra szünet, majd újra 30 perc, megint 2 óra szünet, éjjel is az első 24 órában. Sokszor menekültek meg a gyerekeim a gipsztől ennek az egyszerű kezelésnek köszönhetően, noha magam is sebészeten és ortopédián dolgoztam, nem gipszeltem őket sosem. Első 24 órában jég, utána pedig a váltófürdők, amikről beszélni fogok. Törések esetén mindenképp szükség van gipszre vagy orvosi beavatkozásra, de ezek után a váltókezelés nagyban hozzájárul az izomrostok helyreállásához. Nekem volt idén egy síbalesetem, izomszakadással, és ezt a kezelést alkalmaztam. Az első 24 órában jeget tettem rá, majd kontrasztkezelés. Az izom elég nehezen regenerálódik, de megúsztam gipsz nélkül, kicsit még sántítottam, nem mentem az egyes csoporttal sétálni, de most már egész jól vagyok. Ízületi gyulladás, reumás betegségek, hideg lábak esetén. Ha látnák, milyen lábakkal érkeznek egyesek, bedagadt lábakkal, de amellet, hogy ödémás, van ott más is. Elszíneződött végtagok, kék foltokkal, vagy kék lábak fekete foltokkal, mély sebekkel. Nemrég volt egy páciensünk, olyan mély nyílt sebekkel. Egész Európát megjárta, minden orvost, annak idején Irakban volt katona, és a hadsereg mindent biztosított neki, amit csak akart, ahova tudott, de sehol nem talált megoldást. Olyan mély sebekkel jött, vénás fekélyekkel, soha nem láttam még ilyet, noha dolgoztam sebészeten, de ilyet addig soha nem láttam. Nagyjából 2 hónapja lehetett ez.

2 turnust töltött itt, nem lehet, egy ilyen jellegű, régi problémát egy-kettőre megoldani, de láttam, hogy hogy kezdett el új szövet nőni a lábán ezektől a kezelésektől. Elképesztő. Minden orvos azt mondta, hogy soha nem fog elmúlni az ödéma a lábáról, és mialatt itt volt, visszahúzódott a dagadás.
Légúti vírusfertőzés, nátha esetén.

Szükséges felszerelés, nagyon nehezen beszerezhető, otthon is megtaláljuk: 2 kis lavór a kezeknek vagy két nagy, magasabb edény a lábaknak, meleg víz, hideg víz jéggel. Honnan vegyünk jeget? A mélyhűtőből.

A kezelés: 3-4 percet töltünk a meleg vízben, ezzel nincs gond. 39-40 fokos szívbetegek részére, többieknek pedig, amilyen forrót csak bírnak, én általában 41-42-43 fokos vizet teszek. 3-4 perc után a meleg vízben, 30 másodperc a hidegben. Nem kell aggódni, nem történik semmi, természetesen jéggel. Ajjajaj, nem áll meg a szívem, nem halok meg, nem történik semmi. Kedveseim, itt vannak szívbetegek, műtét után, komoly egészségügyi gondokkal, infarktus után, még senkivel nem történt semmi baj a váltókezelések alatt, higgyék el, eddig körülbelül 20.000 vendéggel dolgoztunk.

Igen, megvan ennek a kezelésnek a kellemetlen része, óóó hideg víz, 30 másodperc, elszámolok harmincig, és vissza a melegbe.
Ha vannak otthon gyógynövények, készíthetünk belőlük teát, cickafarkfű, mezei zsurlófű felhasználásával. Jó erős gyógynövényteát adagolhatunk a meleg vízbe. Tehát 3-4 perc a meleg víben, fél perc a hidegben, és ezt 5-6 alkalommal ismételjük, tehát 5-6-szor váltunk, ugynígy a felső végtagokon is. 5-6 alkalommal teszem a lábaimat meleg vízbe, és 5-6-szor hidegbe. Nagyon fontos, hogy a meleg víz hőmérsékletét legalább a kezdeti szinten kell tartani, mivel kicsit lehűl, amikor a hideg lábamat beleteszem, tehát ki kell egészíteni forró vízzel.

Jó, ez volt az első kezelés. A második, ugyanezen az elven működik, váltó-ülőfürdő. Lássuk a szükséges felszerelést. A képen színesek, mint itt nálunk, de ez nem feltétel, aki esetleg nem látja, ez a kád piros a másik pedig kék. A pirosban van a meleg víz, a kékben a hideg. Tökéletes ha van otthon két hosszúkás lavórunk, vagy kis kádunk, amiben a gyerekeinket fürdettük babakorukban. Lehet, hogy még megvan a pincében, vagy vásárolunk két nagy lavórt. Egyikben meleg víz, a másikban hideg víz. Ennél a kezelésnél kell egy lavór a lábnak is, vagy kettő, ahol mindig meleg víz lesz. Tehát ülőfürdőről beszélünk, nem lábfürdő, megvannak a kellékek. Egy tál jég, meleg víz, óra, hogy tudjam, hol állok, és persze egy törölköző a végére.

Javallatok: Aranyér, tudjuk, mi az, ugye? Tulajdonképpen vénás erek, ez nem a vastagbél gyulladása, hanem a végbél-környéki erekről beszélünk. Olyan visszerek, amik nem az alsó végtagokon jelennek meg, hanem egy sokkal érzékenyebb területen, fájdalmasak, gondot okoznak. Néha egészen kicsik, máskor nagyok, és ha megengedik elmesélnék egy esetet, amin keresztül mentem. Saját erőből építkeztünk, és egy ilyen méretes aranyérrel találtam magam szemben a súlyos gerendák emelgetése miatt. Meg kellett volna műteni, vészhelyzet volt, kék, fekete volt az ér. De úgy voltam vele, hogy még le kell burkolni a házat, majd utána, addig pedig kipróbálom én is, amit másoknak ajánlok, és naponta 3x megcsináltam ezt a kezelést. Jó erős, koncentrált teát főztem mezei zsurlófűvel és gyógynövényekkel. Meleg vízbe ültem, majd hideg vízbe, a lábam végig meleg vízben volt. És éreztem, hogy megnyugtat. Használtam egy krémet is, Doxiproct volt a neve. Délben megint, jöttem a munkából, aztán vissza, este újra fürdő. 3 hét után eltűnt az úrfi, és azóta se operáltattam meg magam, mintegy 10 éve. Voltak még kisebb visszhangok, de ugyanígy kezeltem.

Aranyér, húgyuti fertőzések. Húgyuti fertőzést hideg vízzel? Igen, húgyuti fertőzés. Nőgyógyászati problémák, különösen fertőzések, uraknál prosztata-gyulladás, prosztata-megnagyobbodás, vannak itt javallatok hölgyeknek, uraknak egyaránt, vírusok, felfázás. Hányszor kezeltem meleg-hideg vízzel a kislányomat, mindig mikor gyakran kellett pisilnie, tudtam, hogy másnapra gondok lesznek, azonnal ülőfürdőztettem, és meg is lett az eredmény. Ha a probléma akut, friss, azonnal érezhető az eredmény a kezelés után, ha a gond régebbi, biztos, hogy több alkalomra lesz szükség. Az elve ugyanaz, mint a váltó lábfürdőnek, nem ismétlem többször, 3-4 perc a meleg vízben, lábak meleg vízben, fél perc hideg vízben. Egyetlenegy dolog, tudni kell, hogy rengeteg kis tű van a hideg vizes edényben, jól meg kell kapaszkodni a szélében, hogy ne ugorjon vissza a testünk. Tudnunk kell, hogy hideg a víz és kicsit kellemetlen, de az injekció is kellemetlen, nemde? A tabletta nem keserű? A torna nem fáj? Még a masszázsban is lehet kellemetlenebb rész. És mégis, mi az eredmény? Na, akkor fogadjuk el a hideg vizet is, 30 másodperc alatt nem történik semmi, utána vissza a melegbe.

Újabb kezelés fejfájásra, migrénre, alhasi görcsre, ha főtlen babot ettünk, vagy menstruációs fájdalom esetén.
Fejfájás, le akarok szokni a kávéról, és fáj a fejem, ez is azt jelzi, hogy droggal állunk szemben, ami függőséget okoz, elvonási tüneteket tapasztalunk. Fáj a fejem, ha nem iszom kávét vagy kólát, 3 napig szenvedek, amíg elmúlik. Mit tehetünk ilyenkor? Nézzük csak a képet, milyen nehéz. Veszek egy lavórt meleg vízzel, és beleteszem a lábamat. Veszek egy tálat hideg vízzel és egy kis törölközővel, és oda teszem a hideget, ahol éppen fáj, mondjuk a fejemre. Lábak melegben. Ha a hasam fáj, mert babot ettem, a hasamra teszek hideg törölközőt, enyhül a fájdalom, ha a lejjebb, lejebb, oda ahol fáj. 30 perc alatt ez a hideg törölköző biztos, hogy átmelegszik, időnként kicserélem, mindig legyen hideg ott, ahol éppen fáj, csak oda teszem. Nem teszem egyszerre a fejemre is meg a hasamra is, hanem csak oda, ahol éppen fáj, logikus. A lábak végig meleg vízben vannak. 30 perc alatt megtörténik a csoda. A kezelés logikus, tehermentesíti a fájdalmas területet. Oda hideget teszek, máshova meleget, oda áramlik a vér, ahol nincs semmi gond, és tehermentesítem a szenvedő területet. Egyszerű, mindenki számára érthető módszer.

Láttak már ilyen körmöket? Nem kívánom senkinek, de előfordul; hölgyeknél elfedi a körömlakk, mi férfiak, mit tegyünk, vagyunk, ahogy vagyunk. Leginkább a lábon, a nagylábujjon, de kézen is lehet vastag repedezett, benőtt köröm. A benőtt körmöt mindig ez a gombafertőzés okozza. Látták, hogy a sétákon is gyűjtök erdei gombákat, otthon jó étvággyal megeszem őket, és még nem lett semmi bajom. Na itt nem ilyesféle gombáról beszélünk, hanem az onikomikózisról, amely lassan lassan felemészti a körmöket, megvastagodnak, benőnek a körmök, sokszor csak a sebész tudja kivágni. Az onikomikózis természetes kezeléséhez a következőkre van szükségem: egy palack ecet, meleg vizes lavór, egy gerezd fokhagyma, manikűrkészlet, itt vannak a képernyőn, továbbá, leukoplast és egy zokni. Ez minden. Ne kínlódjanak a jegyzeteléssel, mert a DVD-n is elmondom ezeket.Vannak könyvek is, amiket mindjárt bemutatok.

Tehát ezek a szükséges kellékek, egyszerű, olcsó, könnyen beszerezhető. A kezelés: a lábamat 30 percre ecetes meleg vízbe áztatom. Mennyi ecettel? Szemmértékkel nagyjából egyharmad üveggel. Egy üveg ecet 3 alkalomra elég. 30 perc után kivesszük, megvan az ecet szerepe is, fertőtlenít, megpuhul a köröm. Ekkor veszem az ollót, kaparót, reszelőt, és letisztitom az érintett körmöt, amennyire csak lehet. Bármilyen seb esetén, ez a szabály a sebészeten is, nem kezelhetem, kötözhetem, ha nem tisztítottam ki előbb, amíg nem fertőtlenítettem, nem csinálok vele semmit, egészségügyi dolgozók tudják ezt. És ez is bizony egy seb, mielőtt alkalmaznám a kezelést, ki kell tisztítanom amennyire tudom, ügyelve, hogy ne sértsem meg az egészséges szöveteket. Miután jól kitisztítottam, vágok egy szeletkét a fokhagymából, pont olyan a formája, hogy jól lefedi a körmöt, leukoplaszttal rögzítem. Felveszek egy zoknit, hogy a feleségem ne akadjon ki, ha reggel az ágyneműben találja. És hagyom hatni egész éjszaka. A fokhagyma orvosság, antibiotikus hatású, de ha nem fertőtlenítem ecettel, és nem tisztítom meg a felületet, hiába teszem rá a fokhagymát. Tehát hagyjuk hatni a fokhagymát egész éjjel, reggel kis tisztálkodás, hogy ne kérdezgessék egész nap, kinek van ilyen fokhagyma szaga. És ismétlem a kezelést mindennap, amíg meg nem gyógyulok. Látják majd lassacskán elkezd nőni az egészséges köröm, és eltűnik a gomba. Elérte az egézséges szövetet is. Figyelem, csak a körömre tegyük, mert éget, a kezelendő felületen, a körmön legyen!!

Hogyan kezeljek egy légúti fertőzést? Úgy tartja a mondás, hogy a megfázás 7 nap alatt gyógyul orvosi segítséggel, és 1 hét alatt pizsamával. Most nézzük meg a pizsamás verziót. A megfázás kezelésének lépései: a legelső tünetektől kezdve, igyunk bőségesen vizet. Mit jelent, hogy bőségesen? Nem a szokásos 2 litert, amit egyébként nem iszunk meg, hanem az első 24 órában az első tünetektől kezdve, amikor először tüsszentek, fáj a fejem, rosszul érzem magam, az első órában 10 percenként megiszom egy pohár vizet. Nem ilyen kicsit, ez arra elég, hogy megnedvesítsem a számat. Rendes 250 ml-es pohárral, ez a pici csak azért van most itt hogy bírjam a beszédet. 10 percenként 1-1 pohár víz az első órában, vagy gyömbéres tea. Majd óránként 1-1 pohár víz, jajj nekem, mi lesz velem, rohangálhatok a WC-re, semmi gond, esetleg bekötök egy katétert, vagy veszek fel pelenkát. Beleszövök egy-két viccet is, hogy megjegyezzük a kezeléseket, ne felejtsék el őket.
Aztán, ésszel táplálkozom, szükségem van vitaminokra és ásványi anyagokra, nem fehérjére, cukorra, ami gyengíti az immunrendszert. A mozgás viszont jót tesz, szabad levegőn. Több alvás kell, érzem is, hogy húz az ágy, a szervezetem regenerálódni akar.

Van egy problémám, mégpedig, hogy gondjaim vannak a nyeléssel. Nem tudom lenyelni a feleségemet, vagy a feleség a férjet, biztos hallottak már ilyet, este nem bírja lenyelni, aztán reggel már újra sikerül.

Hagymanagyságúra nőnek a mandulák, berekedek, nem érti senki, amit mondok, és köhögök is, hogy csodámra járnak a szomszédok, és alig várják, hogy jöhessenek a halotti torra. Mihez kezdjek a szárazköhögéssel? Itt egy egyszerű kezelés, amit annyiszor használtunk már a családban nagyon jó eredményekkel. Veszünk egy darab gézt, összefogjuk néhány réteg vastagságúra. Mindenkinek a nyakmérete alapján, mind szélesség, mind körfogat szerint. Hideg vízbe áztatjuk, és jól kicsavarjuk, körbetekerjük a torok körül a hideg borogatást, rá pedig egy száraz sálat, vagy összehajtott törölközőt teszünk. A külső réteg legyen száraz. Felnőtteknél rögzíthetjük biztosító tűvel, gyerekeknél megkötővel. Vagy ahogy a feleségem csinálta minden gyereknek a mérete alapján saját kis gombbal záródó sálja volt. Egyikünk fogta a kicsi fejét, míg a másik rárakta a borogatást éjjel. A gyerek fel sem ébredt, kicsit magasabb párnára fektettük, és a fojtogató köhögés, ami innen indul, innen kezdődik, körülbelül 30 perc alatt elmúlt, a gyerek visszaaludt, és reggel ugyanaezzel a módszerrel folytattuk. 3 gyereket neveltünk fel hála Istennek, és egyikkel sem járkáltunk éjszakánként, hogy ne aludt volna se ő se mi, és ennek egyik titka ez a hideg vizes borogatás volt, szeretettel ajánlom mindenkinek. Ugyanilyen borogatást alkalmazhatunk hörgőgyulladás esetén a mellkason is, vagy ízületi fájdalmak esetén.

Mi tegyek, ha elhasználtam 100 darab zsebkendőt, és már nem bírom tovább? Mihez kezdjek a megfázással, arcüreg-, homloküreggyulladással? Veszek egy amatőr búvárpipát, elfelejtettem magammal hozni, de el tudjuk képzelni, hogy néz ki. Két kis lavórt, ezzel nem lesz gond. Meleg víz és hideg víz jéggel, plusz egy marék só. Ennyi, két lavór, meleg víz, só, búvárpipa, óra másodpercmutatóval, papírzsebkendő, esetleg tea. Az egész arcomat belemártom a meleg víbe, és a pipán keresztül lélegzem. Ha nincs búvárpipám, akkor fülön keresztül kell lélegeznem, tehát elngedhetetlen a pipa. Egyszerű, olcsó, könnyen meg lehet szokni, hogy szájon át lélegzem. Először befogom az orrom, majd elengedem, hogy a sós víz beáramolhasson. 3-4 perc után a meleg vízben, már kívülről tudjuk, mi következik, ugye? Hideg vízbe mártom az arcomat 30 másodpercre. És folytatom a váltogatást, ahogy a lábaknál, kezeknél, ülőfürdőnél csináltuk. Ha megfáztam, friss a dolog, folyik az orrom, az eredmény azonnal érezhető lesz. Ha régebbi a probléma, arc- homloküreggyülladás, akkor 10 kezelés, 10 napon át, és lassan lassan elkezd felszakadozni a váladék, csak akkor nem tapasztalunk javulást, ha betonkövületek vannak ott és légkalapács kell hozzá, de általában működik. Nagyon fontos, hogy minden alkalommal, amikor kijövök a hideg vízből, ki kell fújnom az orromat, ok? Aztán újra be a meleg vízbe, 3 perc, majd fél perc a hidegben.

A váltózuhany mindig kéznél van hurut, influenza, függőségekről való leszokás, esetén, legyen az kávé, cigaretta, alkohol vagy bármi. Beugratós kérdés: Mikor legutóbb zuhanyoztak, milyen vízzel fejezték be? Ki fejezte be hideggel? Aha, és hogy vannak? Még élnek? A többiek miért nem tettek, így? Féltek, hogy történik valami, ugye? Tudom, hogy van ez, de elárulok egy titkot: Nekem annyira melegem van, legszívesebben nekivetkőznék, mert a meleg vizes zuhanyozás után hideggel fejeztem be. Zuhanyozáskor állítsuk fokozatosan egyre hidegebbre a vízhőmérsékletet, amíg el nem érjük a hideget, és ne meneküljünk el! De ááá megfázom! Akkor fázunk meg, ha nem csináljuk ezt. Ha hideggel végzünk, azonnal kimehetünk a hidegbe, ha száraz a hajunk és a fülünk, és nem lesz semmi bajunk. De ha már van valami gond, erősíteni akarom az immunrendszeremet vagy hörghurutom van, infuenzám, vagy leszokóban vagyok valamiről, akkor 1 perces forró zuhannyal kezdek, és hirtelen váltok 30 másodpercre hidegre. Egy perc forró, fél perc hideg 5-6 ismétléssel.

Ne felejtsük el, hogy minden ilyen kezelés után, és én a folyosón is mindig erre kérem Önöket, ha találkozunk, hogy paraffin után, masszázs után, váltófürdő után, mindegy mi volt a kezelés, 30 percig kötelező ágyban pihenni. Mi külső hatást gyakoroltunk, aminek együtt kell működnie a belső számítógéppel, ami elküldi a parancsokat a szerveknek, és ehhez szükséges ez a 30 perc pihenés. Ez a kezelések szerves része. Sokszor megfeledkezünk erről, ezért hangsúlyozom.

Egy másik gyógymód, az utolsó, az orvosi szén. Itt kicsit begyorsítok, hogy még a könyveket is be tudjam majd mutatni. Ez egy lenyűgöző természetes gyógymód. A fa tökéletlen égéséből nyerjük. Megtalálható por formájában, kapszulában, széntablettában. Saját magunk is előállíthatjuk, mégpedig a következő módon: ásunk egy gödröt, amibe összekészítjük a fát, mintha tábortűzet raknánk. Meggyújtjuk, és amikor jól ég, egy fémlemezzel letakarjuk a gödröt (ezen szoktam pirítani a padlizsánokat is), befedjük a földdel, amit a gödör kiásásakor kaptunk, és így az égés folytatódik, de oxigén nélkül, majd fokozatosan elalszik. Nagyjából 2 óra után, miután már meg is hámoztam a padlizsánokat, megyek, és felnyitom a gödröt. Eldobom azokat a fadarabokat, amik nem égtek el. Amik elégtek, azokat egy tiszta felületre helyezem, mert belsőleg is akarom majd használni, és kalapáccsal összeaprítom. Megdarálhatom kávédarálón is, vagy húsdarálón, azt már úgyse használom másra. Jól elporítom, és zárható edénybe teszem, befőttesüveg a legjobb, vagy papírzacskó, de azt nejlonba is bele kell tenni, mindjárt látjuk miért. Tehát így tudom otthon előállítani. Aztán, mire is jó az aktív szén? Mit is csináltam? Bizony felszívja, nagyon hatékonyan szivacsként felszívja a mérgeket, ehetek erdei bolond gombát, ha van nálam szén, és megiszom egy pohár szenes vizet, nem lesz bajom, nem olyan könnyű megszabadulni tőlem, de azért nem ajánlom. Mint egy porszívó, anyagok, genny, folyadék, mindent kivon a kezelt területről, mint egy porszívó. Ezért kell zárt edényben tartani, ahogy említettem.
Belsőleges használata mérgezések, puffadás, hányinger, hányás, hasmenés esetén ajánlott. Hogyan? Nagyon egyszerű: 1 kanál szén 1 pohár vízben feloldva, de én inkább teát javaslok, könnyebb meginni, csak ne tegyünk bele mézet sem cukrot. Mivel a szén ízetlen, a tea kicsit ihatóbbá teszi, könnyebben megszokom. Egy evőkanál szénpor. Ha csak tablettám van, elporítom, sokkal hatékonyabb, mert nagyobb felületet érek el, ami a felszívásért felelős. Egy kanál szén egy pohár vízbe vagy teába, gyerekeknél természetesen késhegynyi mennyiségről beszélhetünk. Egy késhegynyi a cumisüvegbe, csak arra vigyázzunk, hogy étkezések között adjuk, mert a tápanyagokat is felszívja. És a gyógyszerektől 2 órás különbséggel. Nyilván ha barbiturátot, vagy túl sok nyugtatót vettem be, és semlegesíteni akarom a hatást, akkor minél hamarabb kell bevennem a szenet, de ha például cukorbetegségre vagy magas vérnyomásra szedek gyógyszert, akkor teljen el két óra a szén és a gyógyszer bevétele között.

Külsőleges használatkor fertőzések, szem-, fülgyulladsások, bőrsérülések, rovarcsípések esetén, legyen az pók, kullancs, kígyómaráskor. Nagyobb felülethez több szénre lesz szükségem, ezért jó otthon készíteni, hogy mindig legyen kéznél, lehet, hogy szenes fürdőt kell vennem, ha például kelések vannak a testemen.
Megtöltöm a kádat vízzel, hozzáadom a szenet, nem tudok mennyiséget mondani, színezze meg jól a vizet. 30 percre elmerülök a szenes vízben, nagyon jól hat.
Ha kisebb felületet kezelek, például mérges rovarcsípés, kígyómarás, kullancs-, szúnyogcsípés: jól letisztítom a felületet, látjuk, hogy fertőtlenítés nagyon fontos. Azután az érintett részt szintén 30 perce szenes vízbe áztatom. „Számít, hogy milyen fából készül?” Nem, nem igazán számít, vannak elméletek, hogy melyik jobb, de nem számít. Ha tömörebb fa, több szenet kapok, ha lágyabb kevesebb lesz a végeredmény, ez minden. A szénnél már nem számít, milyen fa volt annak idején.
A felszíni sérülések kezelésére is van egy jó mód: szénpakolás. Otthonra szükségem lesz 2 rész pl. kanál szénporra, és egy rész, egy kanál darált lenmagra, felülettől függhet a mennyiség. Hogy készítem el a pakolást? Először is elkeverem a szenet a lenmaggal, majd meleg vízzel masszává formálom. Ezt a masszát kiterítem egy darabka nejlonfólián, vagy zacskón pár milliméter vastagon, a tetejére gézt teszek, úgy mint a képen is látható. Még egyszer: massza, a masszát kiterítem a fólián, gézzel lefedem, a széleit leragaszthatom leukoplaszttal, hogy ne legyen olyan a ruha vagy az ágynemű. Mert ha szenes lesz, akkor az már csak ollóval távolíható el. Rögzítem a pakolást az érintett területen leukoplaszttal, vagy ha nagyobb a sérülés, akkor konyhai folpakkal, és hagyom hatni egész éjjel. Érthető, ugye?

A bőr felé a géz fog nézni, amin keresztül hatni tud a szén. Közvetlenül a sérülésre tesszük. A fóliának is megvan a maga szerepe, tartja a meleget, és a nedvességet. A lenmag is azért kell, hogy tartsa a nedvességet, a fólia megőrzi egész éjszakán át. Reggel leveszem és kidobom. Mutatok néhány gennyes sebet. Itt ennél az illetőnél is látszott, hogy változik a seb színe már az első kezelés után. Egy gennyes fekélynél, is nézzék, milyen hatékony a faszenes kezelés. És ez egy olyan titok, amit bármikor használhatnak otthon is.

Még valami a váltókezelésekkel kapcsolatban. A nagypapám elesett, és eltört a csípőcsontja 95 évesen, azt gondoltam, vége, ennyi volt, nem tudott semmit csinálni. De gondoltam próbáljuk meg a meleg-hideg kezelést, megtanítottam az apósomnak, hogy kell végezni. A lába dagadt volt, kezdett a hasi rész is ödémásodni, már kezdtem lemondani róla, szép hosszú élete volt, pozitív személyiség, minden nap dicsőítette Istent. De csodák csodájára, napról napra jobban visszahúzódott a dagadás a lábáról. 6 hét után fel tudott kelni az ágyból a csípőcsonttörés után, és elboldogul a házban. Néha még a kertbe is kimegy megnézni, hogy áll a fokhagyma, amit ültettünk. A kontrasztkezelés titka, 3 perc meleg, fél perc hideg az érintett területen. Leghatékonyabb a gőzzel forrósított törölköző.
Ezek után újra elkezdett ödémásodni a hasürege, néhány hónap után megint azt gondoltam, hogy ennyi volt. Próbáljuk meg újra a váltókezelést, bár a doktornő nem adott sok esélyt, de mégis visszahúzódott az ödéma, és a nagypapám még mindig él.

Olyan egyszerűek ezek a kezelések, barátaim, olyan egyszerűek! 3 perc, fél perc. Bátorítok mindenkit, hogy gyakoroljuk ezeket, ne kételkedjünk, mint Naámán. Higgyék el, hogy ezeknek a fürdőknek, úgy, ahogy Teremtőnktől kaptuk, meg lesz az eredményük! Szép eredményeket kívánok!

Comments are closed.